Jaká je návštěvnost zoologických zahrad nebo zooparků a dokáže vstupné dohnat finanční ztráty?

8. květen 2021 08:53

Zoologické zahrady a zooparky mají už přes tři týdny otevřeno pro veřejnost. Návštěvníci však musí dodržovat hygienická opatření proti šíření koronaviru a zahrady se mohou naplnit pouze z 20 procent své kapacity. Přestože si lidé návštěvu nenechají ujít, tak vstupné zatím finanční ztráty nedožene.

„To, že byl Zoopark Stěžery dlouhou dobu uzavřen znamená, že nedožene hned všechny způsobené ztráty. Pravděpodobně se s tím budeme vyrovnávat následující dva roky," komentuje nepříznivou situaci lektorka výukových programů Zooparku Stěžery Lucie Ježková.

Čtěte také

Největším propadem pro zoopark bylo to, že z důvodu uzavření škol a školek, nemohli pracovníci organizovat výukové programy.
„My totiž v zimě, na jaře a v létě pořádáme výukové programy pro školy a školky. A to nemohlo být. Letos jsme měli připraveny čtyři výukové programy, normálně u nás byla každý den minimálně jedna škola."

Návštěvnost zooparku je kvůli omezené kapacitě o víkendech nižší než za běžného provozu, v pracovních dnech je pak přibližně stejná.

Čtěte také

Co se týče vstupného, tak zoopark zůstává na stejné ceně jako před koronavirem.
„V současné době příspěvek na provoz neplánujeme ani zvyšovat."

Ve dvorském safari parku pak dočasně vstupné snížili, a to především kvůli tomu, že lidé nemohou z důvodu vládních nařízení navštívit pavilony a vzhledem ke špatnému počasí se zatím ještě ani neotevřelo africké a lví safari.

„Přeci jen proto v zoologické zahradě toho zatím není vidět tolik, jako v běžném provozu. Proto jsme nabídli vstupné v rekordně nízké výši. Plné vstupné je 95 korun a snížené 50 korun," upřesňuje tiskový mluvčí Safari Parku Dvůr Králové Michal Šťastný.

Čtěte také

A dodává, že safari park přišel od začátku koronavirových omezení v provozním rozpočtu zhruba o 25 až 30 milionu.
„Což je samozřejmě obrovská ztráta, která se jen tak zacelit nedá. I s ohledem na to, že návštěvnost je stále o něco menší než tomu je obvykle."

V porovnání s rokem 2019 přišlo totiž v období od 12. do 30. dubna v tomto roce o více než 8000 návštěvníků méně.
„Jsme velmi vděční za to, že můžeme mít areál otevřený, z každého návštěvníka máme radost. A věříme, že i návštěvníci se radují z návštěvy safari parku."

Nicméně podle slov Michala Šťastného bude návrat do normálu nejen velice pozvolný, ale zároveň i komplikovaný.

Spustit audio

Související