Jaká byla letošní návštěvnická sezóna na jihočeských památkách? Krátká a zvláštní

23. říjen 2020

Dopoledními hosty byli Markéta Slabová, mluvčí Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích a Martin Slaba, kastelán Hluboké. S nimi si povídala Eva Kadlčáková právě na téma předčasně ukončené návštěvnické sezóny. A nejen té. Moderuje Eva Kadlčáková.

Nejnavštěvovanějšími památkami a zároveň těmi, které zaznamenaly nejvýraznější úbytek turistů, se staly zámky Český Krumlov a Hluboká. Od začátku roku do 11. října zámek Český Krumlov evidoval celkem 191 tisíc návštěvníků, zámek Hluboká 182 tisíc.

Celý rozhovor si můžete poslechnout online, nebo si jej stáhněte do svých počítačů či mobilů k pozdějšímu poslechu.

Stručně naznačeno, jihočeské památky přilákaly ve zkrácené sezóně více než tři čtvrtě miliónu návštěvníků.

Jaká byla letošní návštěvnost

Čtěte také

Podle oficiálních statistik Národního památkového ústavu překonal během července hlubocký zámek návštěvnost Českého Krumlova o 3 815 osob, zároveň si tak připsal o téměř 7 200 lidí více než v červenci 2019, kdy zámek navštívilo 60 721 turistů.

„Český Krumlov více pocítil absenci zahraničních turistů během prázdnin. Na Hluboké vždy v červenci a srpnu dominují domácí návštěvníci. Navíc Český Krumlov nabízí více lákadel, a tak se pozornost turistů rozptýlí po celém městě a ne každý si zakoupí vstupenku do interiérů zámku, což je rozdíl oproti Hluboké, kde je zámek prioritním turistickým cílem“, uvažuje kastelán Hluboké Martin Slaba. Nárůst návštěvnosti oproti loňským prázdninám hlásily i zámek Třeboň a hrad Rožmberk.

Čtrnáct státních památek v Jihočeském kraji letos navštívilo od začátku roku do 11. října něco málo přes 761 tisíc návštěvníků. V meziročním srovnání návštěvnost poklesla o 26 procent. Z důvodu koronavirové pandemie byla návštěvnická sezóna zahájena o 55 dní později a ukončena byla o tři týdny dříve před plánovaným termínem. S ohledem na stávající situaci se v letošním roce neuskuteční ani tradiční Hradozámecký advent, památky s celoročním provozem zůstávají do odvolání uzavřené.

 Další důsledky a dopady

Přijímací salon na zámku Hluboká

„Podobně jako celá společnost byla i návštěvnická sezóna zásadně ovlivněna koronavirovou nákazou. Díky velkému zájmu domácích návštěvníků o jihočeské památky se nám v létě podařilo dosáhnout lepších výsledků než v loňském roce. Kvůli uzavření objektů na jaře jsme však zaznamenali citelný propad v celkových výnosech i v návštěvnosti, který se nepodařilo do konce září dohnat. Předčasné ukončení sezóny tuto ztrátu bohužel ještě zvýrazní“, komentoval letošní sezónu ředitel územní památkové správy v Českých Budějovicích NPÚ Petr Pavelec. „Návštěvníkům bychom chtěli poděkovat za jejich přízeň a podporu v tomto nelehkém roce. Poděkování patří i kastelánům a všem zaměstnancům správ památkových objektů za skvělé zvládnutí  složitých podmínek, které provázely letošní zpřístupnění památek “, uzavřel Petr Pavelec.

Nejnavštěvovanějšími památkami a zároveň těmi, které zaznamenaly nejvýraznější úbytek turistů, se staly zámky Český Krumlov a Hluboká

Od začátku roku do 11. října zámek Český Krumlov evidoval celkem 191 tisíc návštěvníků, zámek Hluboká 182 tisíc. Během července hlubocký zámek překonal návštěvnost Českého Krumlova o 3 815 osob, zároveň si tak připsal o téměř 7 200 lidí více než v červenci 2019, kdy zámek navštívilo 60 721 turistů.

„Český Krumlov více pocítil absenci zahraničních turistů během prázdnin. Na Hluboké vždy v červenci a srpnu dominují domácí návštěvníci. Navíc Český Krumlov nabízí více lákadel, a tak se pozornost turistů rozptýlí po celém městě a ne každý si zakoupí vstupenku do interiérů zámku, což je rozdíl oproti Hluboké, kde je zámek prioritním turistickým cílem“, uvažuje kastelán Hluboké Martin Slaba. Nárůst návštěvnosti oproti loňským prázdninám hlásily i zámek Třeboň a hrad Rožmberk.

Ani silné prázdninové měsíce však nesmazaly výrazné propady, které způsobilo uzavření těchto památek s celoročním provozem téměř na tři měsíce. Do čekoskrumlovského zámku zavítalo od začátku roku do konce září necelých 188 tisíc osob, což je o 140 tisíc méně než ve sledovaném období v roce 2019. Pokles návštěvnosti za toto období činí 43 %. Zámek Hluboká si za stejný časový úsek připsal něco málo přes 179 tisíc zájemců. Návštěvnost zde poklesla o 30 %, což představuje téměř o 78 tisíc lidí méně než v uplynulé sezóně.

Rožmberk nad Vltavou zaznamenal nárůst návštěvnosti

Lenka Klicperová a Markéta Kutilová byly dalšími osobnostmi v cyklu S hostem na Rožmberku

Jediným objektem, který zaznamenal celoroční nárůst návštěvnosti, byl hrad Rožmberk. Do konce září ho navštívilo 50 264 milovníků památek, tedy o 6 854 více než za stejné období loňského roku. V říjnu přišlo dalších 600 osob. „Naše návštěvnost nestojí nijak zásadně na zahraniční klientele. A Lipensko se letos ukázalo jako velmi progresivní destinace, kam díky omezeným možnostem cestování do zahraničí zamířilo nadstandardní množství turistů. Určitě významné bylo otevření Jakobínky, která se těšila velké mediální pozornosti“, komentovala nárůst návštěvnosti kastelánka hradu Rožmberk Andrea Čekanová.

Propady příjmů

Vzhledem ke zkrácené návštěvnické sezóně došlo i k propadu výnosů. Od začátku sezóny do konce září byly výnosy ze vstupného o necelých 40, 5 mil Kč nižší než v roce 2019, kdy dosáhly částky 1, 298 mil. Kč. Meziroční propad ve sledovaném období činil 31 %. Finanční ztráty vykompenzovalo Ministerstvo kultury a k pozastavení plánovaných investičních akcí nedošlo.

V zasmluvněných termínech bude dokončena stavební obnova budovy barokní vodárny patřící k zámku Hluboká i obnova hradního příkopu v Nových Hradech, který bude od příští sezóny zpřístupněn veřejnosti jako samostatný prohlídkový okruh. Finišují práce na obnově vnější fasády budovy Mincovny na zámku v Českém Krumlově, práce v jejích interiérech se nezastaví ani v zimě. První výstavu o šlechtických slavnostech a zábavách si zde návštěvníci prohlédnou na jaře 2022.

Před kolaudací jsou prostory někdejších mnišských toalet v klášteře Zlatá Koruna.

Dokončena byla i první etapa obnovy podlah napadených dřevomorkou v přízemí dačického zámku, která zahrnovala vyčištění místnosti a její ozáření mikrovlnami, aby se zahubily houbové spory. Další etapa započne za 14 dní. „V dalším kroku už bude potřeba trochu rozkopat nádvoří, protože nová podlaha bude mít odvětrávání od severní fasády až na nádvoří, kde se zároveň předělají dešťové svody a izolace proti vlhkosti“, upřesnila kastelánka zámku Kristýna Dvořáková. 

Na konci října bude předána hotová stavba Horního zámku ve Vimperku. Na řadu přijde instalace expozic Muzea Vimperska a zámecké trasy. V interiérech vyrostla replika renesančních kamen, z restaurování se postupně vrací předměty.

„Do zdejšího depozitáře byly prozatím uloženy zrestaurované tapiserie i několik desítek obrazů, které zkrášlí interiéry zámecké trasy“, upřesnila Jana Chmelová, projektová manažerka obnovy vimperského zámku. Zámek přivítá první návštěvníky v květnu 2021. Dokončena byla revitalizace zámeckého parku v Třeboni, který byl po devíti měsících opět zpřístupněn veřejnosti 1. června. V letošním roce se bohužel nepodařilo opravit historické výpustě Zámeckého rybníka, který obklopuje Červenou Lhotu.

„I když jsme dvakrát vypsali soutěž na dodavatele této stavby, žádná firma se nepřihlásila. Pro velké firmy se pravděpodobně jedná o finančně málo atraktivní zakázku, malé firmy zase nemají potřebnou těžkou techniku. Zámecký rybník tedy prozatím zůstane bez vody, aby nedošlo k samovolnému protržení hráze“, upřesnil stavební technik Zdeněk Jiroušek. 

 Co kvůli pandemii bude i nebude

Vzhledem ke koronavirové pandemii se v letošním roce neuskuteční tradiční Hradozámecký advent. Do odvolání zůstanou uzavřeny i památky s celoročním provozem (Hluboká, Č. Krumlov, Třeboň, N. Hrady a Rožmberk). A tak mají objekty před sebou přípravu na zimní sezónu, která přišla o tři týdny dříve.  

Návštěvnické trasy čeká hloubkový úklid a zazimování, kdy se sedací nábytek stejně jako stoly, komody, menší kusy nábytku, obrazy a lustry zakryjí ochrannými potahy.  Předměty citlivé na výkyvy teplot se přestěhují do specializovaných depozitářů. Z venkovních prostor se odklidí lavičky a odpadkové koše, k zimnímu spánku se uloží i kašny, které budou nejprve vypuštěny, vyčištěny, zkontrolovány a na řadě objektů zakryty dřevěným bedněním.

Neustanou ani práce v zámeckých parcích a zahradách, které jsou spojené s tímto ročním obdobím. Intenzivně se připravuje plán investic pro rok 2021. Jeho výsledkem bude například projektová dokumentace na opravu krovů střechy jižního křídla hradu Rožmberk a Hodinové věže, v plánu je celková rekonstrukce hospodářského křídla na zámku Červená Lhota. V příštím roce se restaurování dočkají malby v kostelíku Nejsvětější Trojice v Českých Budějovicích, který přiléhá k budově někdejšího morového špitálu, dnešního sídla územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Zdeněk Zajíček
Spustit audio