Jak zasáhla invaze ukrajinské Židy, naučte se jidiš na online kurzu a kolik je židovských identit

27. únor 2022

Co znamená ruská invaze na Ukrajinu pro tamní Židy? Nechcete se naučit jidiš? A kdo všechno dnes může být Žid?

Ukrajinští Židé ve válce

Celý svět je v šoku z ruské invaze na Ukrajinu. Otřeseny jsou i židovské komunity v řadě zemí a vyjadřují svou podporu Ukrajině a tamním Židům, modlí se a pořádají sbírky. Stát Izrael se připravuje na příchod tisíců Ukrajinců, kteří mají právo na návrat. O situaci ukrajinských Židů hovořila Anna Jurečková se zahraničně-politickým komentátorem Českého rozhlasu Janem Fingerlandem.

Jak je dnes ukrajinská židovská komunita velká? Jak se jí probíhající válka dotkne? A mají ukrajinští Židé kam odejít? Poslechněte si příspěvek Anny Jurečkové.

Proč je dobré umět jidiš

Pave je česky páv, veverke znamená veverka a žabe označuje žábu. Tušíte správně, že se právě učíte několik slovíček v řeči jidiš. Pro začátek je to lehké, protože zrovna tato tři slůvka původně pocházejí ze slovanských jazyků. Neláká vás nahlédnout do světa jidiš trochu hlouběji? 3. března začíná online kurz jidiš pro začátečníky. O tom, jaké další důvody vás mohou k tomuto jazyku přivést, hovořila Terezie Jirásková s lektorkou kurzu jidiš Karolinou Kašeovou.

Jak jazyk jidiš vznikl? Mluví dnes ještě někdo jidiš? A proč může být zajímavý i pro Nežidy? To vše prozrazuje Karolina Kašeová.

Jací jsou evropští Židé

Podle staré anekdoty připadají na každé dva Židy tři různé názory. Platí to i o otázce, kdo je vlastně Žid. Co vlastně v současnosti hraje při vytváření židovské identity důležitou roli? Výsledky nejnovějšího průzkumu v evropských zemích přináší Leo Pavlát.

Proč se dnes evropští Židé cítí být Židy? Jsou spíše věřící nebo sekulární? A jak se staví k Evropské unii nebo Státu Izrael?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio