Jak založit vlastní chlebový kvásek? Poradí cukrářka Mirka van Gils Slavíková

Chlebový kvásek je velmi choulostivý. Žitnou mouku a vodu smícháme v poměru 1:1 a necháme do druhého dne vzejít na teplém místě. Kvásek musí být v míse jen lehce přikrytý, nikoliv uzavřený. To proto, aby ke směsi mohl vzduch, ale ne bakterie.

Druhý den přidáme více mouky a méně vody, odhadem v poměru 2:1, promícháme a opět necháme kynout.

Když jsou dobré teplotní podmínky, tak za tři dny můžeme péct chleba, někdy ovšem až za týden. Nejdůležitější ale je, že v prostoru, kde necháváme klíčit kvásek, nesmí být plísně. U kvásku je nejdůležitější mikrobiální čistota prostředí, aby mohl dobře růst.

Kvásek může být i bílý, nejen ze žitné mouky. Dělá se potom z ananasové nebo pomerančové šťávy. Ananas totiž obsahuje enzymy, které nastartují bílou mouku, takže si můžeme udělat i kváskový bílý chléb.

Mirka van Gils Slavíková

Je jednou z našich nejznámějších cukrářek. Profesionální dráhu začala v Praze v roce 1984. Pracovala v restauraci Moskva a v hotelu Alcron v Praze. Toužila ale poznat a naučit se více, než naše země nabízela, a tak o pět let později s manželem a dcerou Hankou emigrovala do Jihoafrické republiky. Zde vedla cukrárnu, stejně jako později ve Spojených státech amerických. Láska k cukrařině ji zavedla i do Francie, Švýcarska i Nizozemí.

Za velký úspěch považuje své vítězství ve Velké ceně Paříže. Tehdy zvítězila v ryze francouzské disciplíně – v přípravě svatebního dortu Croquembouche. Nejcennější medailí je ta zlatá z Basileje z roku 2013. Získala ji za barokní karamelovou panenku, kterou vytvářela, aby splnila poslední přání své maminky. Upekla dezert pro japonského premiéra, ale také dort pro Jamese Bonda, herce Daniela Craiga nebo karamelového slavíka pro Karla Gotta. Splnil se jí i sen – být porotkyní v české verzi britské soutěže Peče celá země.

Říká: „Cukrařina je můj svět i můj život. Je to moje láska, vášeň i nejvěrnější životní partner.“

Mirka van Gils Slavíková