Jak vypadají rostliny, které známe z křížovek?

26. leden 2019

Alkoholický rýžový nápoj je arak, mongolský pastevec arat a bájná hora zase Ararat. To vše a mnohem víc se dozvídáme z křížovek. Čekají nás tam i otázky z rostlinné říše. Zkušeným luštitelům se hned vybaví, že vodní rostlina na pět je rdest, kalabě na čtyři se říká pona. Že pcháč je oset, svatební květina kala a brukvovitá rostlina chejr. Ale jak vypadají?

 

Vodní rostlina je rdest

Rdest (Potamogeton) je rod jednoděložných rostlin z čeledi rdestovité (Potamogetonaceae). Jedná se o vytrvalé vodní rostliny s oddenky, kořenící ve dně. Je známo asi 100 druhů, rozšířeny jsou skoro po celém světě. V ČR alespoň historicky rostlo asi 19 druhů rdestů, dnes jsou však některé vyhynulé či nezvěstné. V současnosti je u nás nejhojnější rdest kadeřavý. Roste v rybnících, mrtvých říčních ramenech, někdy i v řekách a potocích od nížin do podhůří. Vyhovují mu spíše eutrofnější vody (tekoucí nebo stojaté vody s vysokou trofií, tedy vysokým obsahem živin, zejména dusíku a fosforu), proto se vyskytuje i v chovných rybnících.

Kalaba na čtyři: pona

Kalaba (Calophyllum), česky též pona nebo domba, je rod rostlin z čeledi kalabovité. Jsou to většinou stromy s přímým rovným kmenem a tuhými, jednoduchými listy. Květy jsou nejčastěji bílé nebo nažloutlé. Plodem je bobule připomínající peckovici. Rod zahrnuje asi 190 druhů a je rozšířen zejména v tropické Asii, méně i v jiných částech tropů. Některé druhy jsou těženy pro kvalitní dřevo, jiné mají význam v medicíně nebo jsou vysazovány jako okrasné a stínící dřeviny.

Logo

Pcháč neboli oset

Pcháč rolní (Cirsium arvense) je vytrvalá, dvoudomá, ostnitá rostlina kvetoucí v létě růžově fialovými květy sestavenými do mnoha úborů a je v mnoha zemích považována za jeden z nejnebezpečnějších a velmi obtížně likvidovatelných plevelů. V české krajině není původní druh, ale archeofyt se silně invazním chováním. Je to ten „bodlák“, který roste na poli v obilí a někdy i v trávnících, záhonech na zahradě. Oddenky se musí vydobýt celé, i tenké mají na sobě očka, ze kterých prorůstají nové přízemní růžice.  Dobře se s ním vypořádají herbicidy určené do trávníku.

Pcháč oset, obtížně odstranitelný plevel

Svatební květina na čtyři - kala  

Kornoutice africká (Zantedeschia aethiopica), někdy též kornoutovka africká, je dlouhověká, trsnatá rostlina, jeden z několika mála druhů rodu kornoutice (Zantedeschia). Tato vytrvalá bylina bývá pěstována pro své nádherné sněhově bílé květy v závislosti na klimatu, buď ve volné přírodě, ve sklenících či v domácnostech. Řezané kaly vydrží dlouho čerstvé a používají se například do svatebních kytic.

Brukvovitá rostlina: chejr

Chejr je zimní fiala, opravdu brukvovitá rostlina, medonosná, vonná, dosti časně na jaře kvetoucí, vhodná do výsadeb, které mají zdobit v dubnu, květnu. Seje se v červnu, vysazuje se v září, říjnu. Některé odrůdy jsou odolnější, vydrží na jednom místě více let, jiné – obyčejně zahraniční – odejdou po prvním větším mrazu. Dnes spíš retro rostlina. Ale semena se sehnat dají.

Cheirantus cheiri, tedy chejr

Dosna – kana

Dosna indická (Canna indica) je jedním z asi padesáti druhů rodu dosna, jediného rodu čeledě dosnovitých. Je to vzrůstná, zahradní okrasná rostlina pěstovaná pro své netradiční květy a sytě zelené listy. Pochází z amerických tropických oblastí, odkud se lidským přičiněním rozšířila do tropů celé Ameriky, východní a jižní Afriky, jihovýchodní Austrálie, na Nový Zéland i některé pacifické ostrovy. Dosny indické jsou pěstovány jako okrasné rostliny, které dobře vyniknou vysázené ve skupinách na trvalkových záhonech a v různých parkových úpravách. Druhové jméno „indická“ se nevztahuje ke státu Indie, ale k Západní Indii (Karibiku), odkud se dostala do Evropy.

Kana (dosna)

Americký jehličnan - tsuga

Jedlovec (Tsuga) je rod rostlin z čeledi borovicovité. Zahrnuje 8 až 10 druhů přirozeně se vyskytujících v Severní Americe a východní Asii. V České republice jsou nejčastěji uměle vysazováni jedlovec kanadský a jedlovec západní.

Spustit audio