V chladném období se včely v úle semknou do chomáče, který jim pomůže udržet teplotu

23. září 2021

Na podzim aktivita včel klesá společně s teplotou. Toto dokonalé společenstvo ale rozhodně neusíná na vavřínech. A nedělají to ani správní včelaři. Včelařský podzim a změny v životě včel v tomto období jsou tématem pořadu Máme rádi zvířata.

Chování včel ovlivňuje nadmořská výška. Například v Chorvatsku včelaři v říjnu stáčí med. „Naopak na Šumavě, kde je teplota kolem nuly, je situace jiná,“ vysvětluje českobudějovický včelař Václav Krištůfek, „včely tam už nelétají pro potravu, protože v přírodě není. Taky neplodují a vytváří chomáče. V Českých Budějovicích ještě snášejí pyl z květů hořčice, aster nebo dýní.“

V úle jsou v podzimních měsících matka, trubci a dělnice. Včely už ale trubce vytlačují ven z úlu, ubývá i dělnic. Na plástvích má včelstvo zásoby, které si přenáší nad hlavu. Když přichází chladné období, vytváří včely už zmíněný chomáč, kterým udržují i teplo. 

Včely se líhnou nejenom na jaře, v létě, ale i na podzim. „V úle jsou teď dlouhověké včely, které se dožívají šesti až osmi měsíců. Jejich úkolem je přenést včelstvo přes zimu do jara,“ říká Václav Krištůfek.

„Od dubna se líhnou včely, které žijí jen čtyřicet dnů – dvacet dnů pracují v úlu a pak přinášejí nektar. Dlouhověké včely mají větší tukové tělísko, jsou odolnější. Letní ho mají méně, energii doplňují krmením,“ uvádí další rozdíly mezi jednotlivými včelami Václav Krištůfek.

Rozhovor z cyklu o včelách a včelaření si poslechněte v magazínu Máme rádi zvířata. Řeč bude o dokrmování včel, přípravě včelstev na zimu a monitoringu kleštíka, který způsobuje závažné onemocnění varoázu. Dozvíte se také, jak zabezpečit úly před hlodavci nebo ptáky.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související