Jak vědecky bojujeme se šumavským krtkem

16. srpen 2017

Máte rádi krtky? Pokud jste majitelem golfového hřiště, popřípadě britským gentlemanem, jehož rodina si už tři století hýčká svůj anglický trávník u rodového sídla, tak asi ne. Jinak je krtek, zvířátko se sametově černým kožíškem, docela sympaťák.

Tedy samozřejmě jen do okamžiku, kdy se rozhodne, že se usídlí ve vašem sousedství. Jednoho takového souseda mám na chatě. Zabydlel se na prosluněné louce a je nechutně pracovitý.

Loni na jaře zvládl za čtrnáct dnů lidské nepřítomnosti vyrobit dvaašedesát krtin. Líbí se mu u nás a asi nás má rád. Letos zatím zvládl asi tak pětadvacet krtin.

Ne že by mi vadilo rozhrabávání krtčích pahorků a uvádění louky do původního stavu. Člověk nějaký ten pohyb potřebuje. Jenže náš krtek šumavský při svém kutání vynáší na světlo světa i spoustu kamenů a kamínků, takže sekačka pak při údržbě trávníku trpí.

Takže jsem si řekl dost. A rozhodl se krtkovi pobyt u chaty pořádně znechutit. Vědecky. Elektronickým plašidlem. Prostě nacpete do krtčí díry plastovou pikslu, uvnitř které je bzučák na baterky. Přístroj vydává v nepravidelných intervalech velmi nepříjemný zvuk, který prý krtka zaručeně vypudí.

První výsledky se už dostavily. Jaké, ptáte se? Když jsme na chatě, na noc bzučák vypínám, protože nás budí ze spaní. A už vím, že náš krtek bude nějaký divný. Bzučák máme u chaty od jara, zvířátku ale nijak nevadí.

Takže buď je náš krtek, i přes ubezpečování přírodovědců o výborném sluchu tohoto hmyzožravce, hluchý jako poleno. Anebo pekelně zvědavý. Protože od té doby, co máme u chaty plašítko, ryje náš krtek výhradně v jeho těsné blízkosti.


IVAN MLS
V současné době je editorem Českého rozhlasu České Budějovice. Píše vědeckofantastické povídky, které byly několikrát oceněné Cenou Karla Čapka.

Osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice.
Jejich zamyšlení vysíláme každý všední den v 7.40 hodin, najdete je také v audioarchivu. Psané sloupky si můžete přečíst ZDE.

Spustit audio