Jak si vypěstovat lék na močové cesty

9. leden 2015

Klikva velkoplodá je u nás zatím málo rozšířené ovoce, původem ze Severní Ameriky. Také se označuje ne příliš správně jako velkoplodá brusinka. V angličtině i v obchodní terminologii se označuje jako cranberry.

Pod tímto jménem se o ní dá najít hodně zajímavých informací. V Severní Americe roste obvykle na chudých, velmi kyselých půdách, které často bývají podmáčené. Vytváří dlouhé plazivé šlahouny, které pokrývají povrch půdy.

Plody jsou poměrně velké, do 2 cm dlouhé, tmavě červené barvy. Absolutní většina komerčních „brusinkových“ produktů, jako jsou šťávy, sušené plody nebo dokonce přípravky k léčbě nemoci močových cest, se vyrábějí právě z plodů této rostliny.

Sazeničky klikvy je možné zakoupit ve specializovaných obchodech

V jižních Čechách roste stejně dobře jako v Americe

Pokud se rozhodnete pro jejich pěstování, vytvořte jim stále vlhký až mokrý záhon z čisté rašeliny, který bude umístěný na slunečném místě. Buďte trpěliví, protože klikvě může trvat 3–5 let, než se dostane do plné plodnosti. Dobře založený záhon pak ale může v plné plodnosti zůstat bez zásahu i několik desítek let.

Máme vyzkoušeno, že při správném založení výsadby roste klikva v jižních Čechách stejně dobře jako v daleké Americe. V optimálních podmínkách se z metru čtverečního dá dopěstovat asi kilogram plodů. Klikvu neohrožují ani žádné zákeřné nemoci či škůdci, také je nesmírně odolná vůči mrazům, vydrží i mnohem nižší teploty, než jsou u nás obvyklé.

Spustit audio