Jak se změnily Vánoce za posledních sto let, ukazuje výstava v Jihočeském muzeu

30. prosinec 2018 08:01

Rodinné tradice i historické události ovlivnily podobu vánočních svátků na našem území ve 20. století. Ty nejdůležitější proměny zachycuje letošní vánoční výstava Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Expozice Století českých Vánoc ukazuje sváteční interiéry jednotlivých období, ale i výzdobu, dárky nebo třeba reklamy a balicí papíry.

V první části návštěvníci uvidí venkovskou štědrovečerní tabuli. „Zachycujeme typickou lidovou venkovskou světnici. Vidíte, že v té době ještě lidé neměli žádné velké dárky ani velký stromeček. Všechno je to velmi skromné a jednoduché, ale myslím, že i z téhle místnůstky dýchne hezká pohoda,“ říká autorka výstavy Hana Soukupová.

Následující štědrovečerní tabule je už o dost bohatší, nechybí tu zdobený porcelán a cukroví. „To je období první republiky a pro kontrast s tím prvním prostorem představujeme velmi bohatou domácnost s vybavením, které patřilo k vyšším vrstvám,“ vysvětluje Hana Soukupová.

Lidé se také dozví, jaké byly nejčastější dárky. „Vybrali jsme z jihočeských novin a časopisů různé reklamy. Inzerovala se hlavně rádia, ale je tu také docela zvláštní reklama z doby velké hospodářské krize, která čtenářům doporučuje, pokud je jim smutno, aby si koupili auto a vyrazili na výlet,“ ukazuje autorka.

Skromnější, ale přesto šťastné a veselé. Tak na Vánoce vzpomíná žena, které je 101 let

Vánoce, vánoční ozdoby, vánoční koule, vánoční výzdoba, vánoční stromek, vánoční stromeček (ilustrační foto)

Věra Kleissnerová z domova důchodců v Horní Plané na Českokrumlovsku se narodila před 101 lety v Čáslavi. Vánoce už teď moc neprožívá. Nejhezčí vánoční svátky ze svého dětství si ale pořád pamatuje.

Další část výstavy zavede do období 50. až 60. let minulého století, kdy se tradičního Ježíška snažil vystřídat jiný vánoční hrdina. „Samozřejmě té době se nevyhnula ideologizace Vánoc. Naštěstí se Ježíšek vytlačit nenechal ani Dědou Mrázem, ani v novějších dobách Santa Clausem a pořád nám zůstává,“ dodává Hana Soukupová.

Na vánoční výstavě nechybí betlémy jako symboly Vánoc. Dominantní je skříňový betlém ze sbírek Jihočeského muzea, který byl nedávno restaurován. V nové podobě ho lidé uvidí poprvé.

Výstava Století českých Vánoc potrvá v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích do 6. ledna.

Spustit audio

Související