Jak se žije Francouzce v Čechách a Češce ve Francii?

23. červen 2013

Knižní tipy Moniky Koubové z českobudějovického knihkupectví Duha; Náš host: Francouzka a Češka, které napsaly společnou knihu; Recenze Kryštofa Špidly na knihu Jiřího Šulce Zrádci; Soutěž


KNIŽNÍ TIPY Moniky Koubové z českobudějovického knihkupectví Duha

Barbora Nesvadbová: Přítelkyně
Kniha určená hlavně čtenářkám je příjemnou relaxací na dovolenou. Dvě novely věnovala autorka ženskému přátelství. Jeden příběh vypravuje o dvou kamarádkách z vysoké školy, druhý o dvou sestrách a jejich trampotách v osobním životě. Vydává Motto.

Jo Nesbø: Švábi
Děj dalšího románu slavného autora, který vydalo nakladatelství Kniha Zlín, začíná v jednom thajském nevěstinci, kde se odehraje vražda. Odhalí Harry Hole pachatele? Postupně vychází najevo, že jde o víc než jen náhodný zločin.

Jindřiška Ptáčková: Spravedlnost má zpoždění
Novinka z edice Původní česká detektivka z Moby. Penzionovaný policista se po mnoha letech vrací na místo svého prvního působení, aby se pokusil vyřešit jeden starý neobjasněný případ. Smrt mladé učitelky se ho kdysi i osobně dotkla.

Logo

Laura Walden: Posvátná přísaha
Tato německá autorka zasadila děj většiny svých románů na Nový Zéland. Ani tato kniha není výjimkou. Hlavní hrdinka se tam vypraví hledat svého otce a poté, co jí toto setkání připraví zklamání, se s nevlastním bratrem vydá mezi původní Novozélanďany, Maory. Vydává Allpres.

Gabriela Futová: Psí škola kocoura Rudochlupa
Veselé příběhy pro děti, které mají rády zvířata. Co všechno se může stát, když přibude malý kocourek do domácnosti, kde už žijí dva psi? S ilustracemi Ďuro Balogha vydává Albatros.

Francouzka, která žila mnoho let v Praze –Anna Delaflotte Mehdevi, a Lenka Horňáková Civade, pro změnu Češka provdaná do Francie napsaly společnou knihu, ve které popisují, jaké jsou jejich dojmy, co je na nových domovech potěšilo, co pro změnu zarazilo. Kniha se jmenuje Prioritaire – Priority Praha – Paříž.


NÁŠ HOST


RECENZE Kryštofa Špidly

Jiří Šulc: Zrádci
Šulce, autora románů Dva proti říši, Operace Bruneval či Mosty do Tel-Avivu, lze označit jako autora jediného žánru. Jeho specializací jsou historické romány s tematikou moderních dějin. Výjimku netvoří ani román Zrádci odehrávající se v období kolem mnichovské dohody. Dějištěm je československé pohraničí, ale i Německo, Londýn či ústředí československých tajných služeb v Praze. Nejde tudíž jen o popis mnichovské zrady, ale zejména o příčiny této historické události. Odkrývá způsoby práce československé i německé rozvědky, ale i diplomatické zákulisí naší historie.

Logo

K Šulcovým postavám patří nejen historické osobnosti – v epizodních rolích se mihnou dokonce i Winston Churchil, Jan Masaryk či Adolf Hitler, ale i postavy čistě fikční, jako například člen finanční stráže, respicient Kubec, a jeho dívka, Němka Barbara Steinová.
Román Zrádci nese navíc prvky špionážního thrilleru – a dlužno říci, že pasáže zabývající se fungováním tajných služeb, patří k nejpoutavějším. Próza navíc mapuje ne úplně známá místa naší i evropské historie, včetně působení dvojitého agenta A-54 či tzv. Osterova spiknutí proti Hitlerovi.

Mimochodem název nabízí množství interpretací – zrádci mohou být nejen představitelé Británie a Francie, ale i henleinovci i němečtí antifašisté, stejně jako špióni na obou stranách – okolnosti určují, kdo je zrádce a kdo nikoli.

Autor patří k těm, kteří dokáží udržet dějový spád i napětí. Využívá k tomu běžných prostředků žánru, jako je např. pravidelné střídání prostředí a postav - jednu událost tak vidíme z mnoha úhlů, o tomtéž jednají naše tajné služby i nacistický abwehr, totéž prožívají čeští četníci i mladí henleinovci. Za zmínku stojí i pokusy o psychologizaci postav a množství dialogů, jež nejsou, jak tomu v podobných textech bývá, jen výplní děje.

V románu Zrádci se potkávají tři tendence – faktografická poutavost, místy strhující děj a stylistická průměrnost. Právě v tom spočívá slabina Šulcova psaní. Vždy si vybírá relativně neznámé události dějin – pramenem poznání mu jsou většinou již hotové historické práce. Snaha o poutavost fakt ovšem mnohdy naráží na své limity. Autor zalidňuje texty známými postavami, jež působí spíše jako vějička pro většinového čtenáře – nic naplat, o Winstonu Churchilovi toho bylo řečeno a napsáno už tolik, že jeho další existence v uměleckém díle působí poněkud obehraně – zejména je-li zobrazen zcela konvenčně. Navíc se pak nutně počet postav rozrůstá za únosnou mez a některé zápletky se stávají samoúčelnými, jako je tomu například v té, v níž vystupuje Josef Mašín, otec bratří Mašínů.

Právě konvenčnost je hlavním důvodem stylistické průměrnosti. Jednotlivé úseky textu působí trochu jako slohová cvičení. Je v nich všechno, co by v nich mělo být, avšak jejich konstrukce je stále stejná - přes expozici, již zpravidla tvoří obvyklá charakteristika prostředí (možná by stálo za to spočítat, kolikrát se na počátku jednotlivých podkapitol seznamujeme s meteorologickými údaji, jako je svištění větru či silný déšť) přes hlavní zápletku k otevřenému závěru, aby bylo možné navázat o několik stran později. Příběh obsahuje nejen napínavé dějové zákruty, ale i povinnou milostnou zápletku, nechybí psychologie ani fakta.

Šulcův román zkrátka nemá šanci překvapit – jde v první řadě o žánrový text, jenž prozrazuje autorovy preference výkladu našich nedávných dějin a nijak nevybočuje z jejich učebnicového pojetí. Jde jen o další z románů, který splní očekávání.


SOUTĚŽ

Správná odpověď: Detektivem, kterého stvořila spisovatelka Dorothy Sayersová, je lord Peter Wimsey.
Výherci: M. Bečvářová, J. Brabencová, I. Figalla, L. Hrubá, A. Macková, V. Pešek
Nová hádanka: 25. června roku 1903 se narodil Eric Arthur Blair, který se po celém světě proslavil jako spisovatel – ovšem pod pseudonymem, který dnes máte uhodnout. Název jeho nejslavnější knihy tvoří letopočet: za socialismu u nás byla tahle kniha zakázána, protože hlavní myšlenkou je kritika totalitních režimů. Velký bratr, který vládne neomylně a vše sleduje, pochází právě z tohoto románu.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio