Jak se vyrábí cukrová vata, kterou znali už ve staré Číně?

Houpačky, řetízák, autíčka, náruč papírových růží, žužu… a cukrová vata. Mnozí z nás mají vzpomínky na bezstarostné dětství spojené s návštěvou poutí a s nadýchanou růžovou pochoutkou. To bylo radosti, když nám ji naši koupili! Ulepené ruce? Nevadí! Vosy? Odeženu. A nad tím, že vlastně chroupeme cukr, se pozastavovali asi jen zubaři. Přitom u počátku výroby cukrové vaty stál právě dentista!

„Historie cukrové vaty je nesmírně dlouhá, protože se pojí s cukrem jako takovým. Zpracování cukru z technického hlediska je variabilní, v souvislosti s teplotou zahřívání vznikají různé formy. Kostka cukru, ale také lízátko. A to už se blížíme k prapočátkům cukrové vaty – do Číny, kde jí říkávali dračí vous,“ říká Ladislav Provaan z pražského Muzea gastronomie.

Dračí vous

Kdysi, v jedné z čínských dynastií si prý jakýsi císař oblíbil sladkost, které říkali ‚dračí vous‘. Cukr zahřívali, až se začal táhnout a tvořit vlákna. Ještě nebyla tak velejemná, jaká známe z cukrové vaty, ale byla. Cukr v této „textilní“ podobě prochází dějinami, v Persii například dostal jméno pašmak. Cukrová vata ve formě, kterou známe nyní, se ale objevila až na konci 19. století.

Do nádobky uprostřed stroje se vejde až 1 kilogram cukru

Stroj si nechal patentovat zubař

Zda měl děti, které milovaly sladkosti nebo prázdnou čekárnu, to nevíme. Jisté je, že stroj na výrobu cukrové vaty si nechal patentovat zubař William J. Morrison. Pocházel z Nashville v Tennessee a stroj dal dohromady s kamarádem cukrářem, Johnem C. Whartonem. Bylo to v roce 1897.

Nadýchaná cukrová vata, vzpomínka na dětství

Výroba cukrové vaty

Ochucený a zabarvený cukr (5 gramůbarviva na kilogram cukru) vysoké kvality se nasype do nádobky uprostřed výrobníku. Ten má plastový kryt, aby vata nelétala na zákazníky. Stroj se zahřeje přibližně na 200 °C (teplota se nastaví podle počasí, je-li chladno nebo vlhko, musí být vyšší). Cukr se roztaví na karamel, který je odstředivou silou vháněn malými otvory do bubnu stroje (má 3 tisíce otáček za minutu). V bubnu je ochlazován vzduchem a tak vznikají slabá cukrová vlákna. Ta se namotávají na dřevěnou špejli nebo papírový kornout.

Stroj se musí zahřát na správnou teplotu, ta se nastavuje podle počasí

Špejle nebo kornout

Kornout starší generaci asi překvapí. Je z jedlého papíru, který je pro výrobce sice finančně náročnější, ale pro nás zákazníky prý bezpečnější. Nezarazíme si třísku do jazyku. A pak je tu ještě další možnost - cukrovou vatu si můžete koupit v plastovém kbelíčku, jako dárek pro někoho nebo pro sebe, na domácí mlsání. Což je praktické, ale nadýchaná čerstvě vyrobená cukrová vata to není.

Daniel Eliáš vatu nejen vyrobí, ale zákazníkům, které to zajímá, také výrobu a historii vaty popisuje

Kouzla s vatou

Možná jste viděli na internetu video, kde pán „chytá“ vatu z dálky dvou metrů a dělá u toho různé vylomeniny. Vězte, že vatu vyrábí na jiném druhu stroje, než který se používá u nás. Je plynový, vlákno vypouští z jiné strany a nemá plastový kryt, jako elektrické, u nás používané stroje.

Chutě vaty

Pochutnat si můžete na růžové, žluté, modré, zelené nebo oranžové cukrové vatě. Jahodová, jablečná nebo citrónová příchuť vás asi nepřekvapí. Ale co taková banánová, ostružinová, ananasová, bubble gum, piňa colada nebo melounová?

Chcete-li si vatu odnést domů, výrobce má připravenou i praktickou nádobku, do které výrobek napěchuje

Barva cukrové vaty

Daniel Eliáš, který nám výrobu cukrové vaty předváděl, oblečení ladí podle barvy vaty, kterou ten den tvoří. Tentokrát má růžové tričko a vysvětluje: „Dnes je krásný slunečný den, ale když prší, cukrová vata se vyrábí daleko hůř. Cukr do sebe natáhne vzdušnou vlhkost, vata lepí, není tak nadýchaná. Dobré počasí je pro nás základ,“ popisuje Daniel. „A víte, že jedna porce cukrové vaty má jen 52 kalorií? To je jako jeden a půl deci koly,“ dodává usměvavý výrobce.