Jak se vyčaruje vánoční bezlepkové cukroví

9. prosinec 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Vánocni cukroví bezlepkové

Vánoce provoněly i vysílací studio Českobudějovického rozhlasu. Máme pro vás variantu tradičního čajového pečiva z rýže a cizrny.

Vánoční bezlepkové cukroví, varianta tradičního čajového pečiva z rýže cizrny.

Ingredience
  • rýžová hladká mouka 150 g,
  • cizrnová hladká mouka 100 g,
  • máslo 120 g,
  • moučkový cukr 70 g,
  • bramborový škrob 40 g,
  • vejce 1 ks,
  • skořice nebo perníkové koření

Rozpis je na cca 500 g těsta. Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Poté všechny suroviny důkladně propracujte nejlépe na vále pomocí plastové karty na drobivé těsto a na závěr ho rukama krátce propracujte do hladké hmoty.

Těsto pak nechte v mikroténovém sáčku nebo v potravinářské fólii v lednici ztuhnout. Nejlépe do druhého dne.

Zchlazené těsto pak krátce prohněťte a hned rozvalujte na stejnoměrný plát, z něhož vykrajujte požadované tvary. Pečte je horkým vzduchem v troubě při teplotě 160 – 170 stupňů do růžova.

Vychladlé kousky pak slepujte marmeládou či krémy a zdobte stejně jako běžné čajové pečivo. Počítejte s tím, že pečivo má lepší chuť když několik dnů po přikrášlení odleží.

Základní těsto lze také doplnit kakaem jemně mletými ořechy, kávou a podobně.

 

Variace bez lepku

Ingredience
  • 150 g bezlepkové mouky,
  • 100 g mletých ořechů či semínek,
  • 30 g škrobu,
  • 1 vejce a jeden bílek navíc
  • 50 – 70 g moučkového cukru 
  • 100 g másla nebo tuku

Pokud budete do těsta zapracovávat mleté ořechy pak používejte ingredience uvedené vpravo. 

Kombinujte mouku kukuřičnou a pohankovou vždy s přídavkem škrobové moučky v poměru 250 mouky 40 g bramborového nebo kukuřičného škrobu a jedním vejcem

autor: Petr Stupka | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.