Jak se Rakousko vyrovnává s nacistickou historií? Zaostřeno na koncentrační tábor v Ebensee

7. srpen 2019

Z necelých 30 tisíc vězňů koncentračního a pracovního tábora v hornorakouském Ebensee jedna třetina zemřela. Jak se Rakousko vyrovnává s nacistickou historií?

V pobočce Mauthausenu pracovali vězni na nucených pracích ve štolách alpského masivu. Společně s Maďary, Poláky nebo Italy taky Čechoslováci. Měli za úkol vybudovat výrobní haly na výrobu raket.

„Historie naší obce není příjemná, ale je naší součástí. Mluvíme o koncentračním táboře, proč to ta obec dopustila. V podstatě až do 80. let byla tato část naší historie zamlčovaná, nikdo si nepřál o tom hovořit, lidé nechtěli do Ebensee jezdit. Bylo to takové stigma, podobné jako v Mauthausenu,“ říká v pořadu Zaostřeno historik Wolfgang Quatember.

Vzniklo tak muzeu s výstavou, která je hlavně dokumentační, a koncentrační tábor je její součástí. Je doplněná o videa, artefakty, fotky a vzpomínky pamětníků. Jen čtyři kilometry od muzea jsou otevřené i štoly, v kterých vězni pracovali.  

Hala na výrobu raket

Dohromady je tu osm kilometrů chodeb a obrovských hal, kde se měly vyrábět rakety. Protože Peenemunde, kde se vyvíjely a vyráběly nacistické zbraně, bylo v roce 1944 prozrazeno a vybombardováno, tak měla v Ebensee vyrůst takzvaná jižní továrna Sudwerk (v německém Nordhausen pak vznikla podzemní továrna Mittelwerk, kde ve výrobě pokračovali vězni z koncentračního tábora Mittelbau-Dora).  

V Rakousku k výrobě raket nakonec nedošlo. Plány se změnily a vyráběly se tam jen různé díly a součástky pro tanky a bojová vozidla. Taky se tu rafinoval benzín, protože docházelo k velkým výpadkům zásobování z východu, díky postupující Rudé armádě. 

Ještě v únoru 1945, tři měsíce před koncem války, bylo v Ebensee 17 tisíc vězňů a nuceně nasazených. Měsíc před válkou jich bylo v celém koncentračním táboře 18,5 tisíce. Mj. vídeňští Češi, kteří nebyli pro Hitlera spolehliví, a tak je neposlali do války, ale na práci. 

Víc si poslechěte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno Márie Pfeiferové.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související