Jak se nesmělý úředník stal neviditelným a získal ženu svého srdce. Poslechněte si úsměvnou povídku Jana Míky

5. září 2021

Muž, který se stal bohem. Tak zní název povídky, jejímž autorem je táborský spisovatel a scenárista Jan Míka. Pro Český rozhlas ji načetl herec Jihočeského divadla Tomáš Drápela.

Čte: Tomáš Drápela
Napsal: Jan Míka
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2021

Úsměvné, možná i trochu lechtivé vyprávění o jednom nesmělém úředníkovi z pojišťovny, který se na krátký čas stal zcela nečekaně neviditelným a získal ženu svého srdce, poprvé vyšlo v knížce Na ňadrech ustláno v roce 1996.

Mluvenou podobu povídka získala v roce 2021 ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice.

Jan Míka se narodil v roce 1947 v Hlavňově na Táborsku. Ačkoliv se za svůj život mnohokrát stěhoval a dnes žije v Táboře, do své rodné venkovské chalupy se stále vrací. Právě tam také napsal scénáře ke svým nejznámějším seriálům – Životu na zámku, Náměstíčku, Návsi nebo Cukrárně.

Už na základní škole začal Jan Míka psát básničky, když se zamiloval do poezie Jiřího Wolkera. Později jako autor upřednostnil prózu. Vystudoval katedru scenáristiky a dramaturgie na pražské FAMU.

Podle jeho scénářů vznikla řada úspěšných televizních seriálů. Sám za sebe ale říká, že je bytostný povídkář. Vydal povídkové soubory Na ňadrech ustláno, Plavba Ňaderským mořem nebo Křídla překážejí v chůzi.

Spustit audio

Související