Jak se jihočeští vědci zasloužili o rozmnožení silně ohrožených ptáků rybáků obecných na jihu Čech

6. listopad 2020

Aktuální vydání pořadu Máme rádi zvířata přináší hned několik zajímavostí. Především příběh mainského kocoura Damiána, veterinární poradnu a reportáž o jihočeských vědcích a rybácích obecných. Připravila Jitka Cibulová Vokatá.

Na začátku vás čeká kočičí příběh. Smečka sedmi koček a dvou psů je totiž zcela neodmyslitelná součást rodiny Terezy Šípové z Radomyšle na Strakonicku. Šéfuje jí nejstarší osmiletý mainský mývalí kocour Damián. Konkurenci těžko nesl. Novým kočičím přírůstkům, které přišly z ulice i koťatům, ale neublížil. Výhrady měl k příteli chovatelky, ale to se zakrátko srovnalo.

„Ze začátku, když jsme spolu začali chodit, ho Damián nemohl vystát. Pak mu ale přítel začal kupovat kapsičky a teď ho má radši než mě“, tvrdí Tereza Šípová. Dlouhá a heboučká kocouří srst je sice příjemná, ale má velké úskalí. Venku je lapačem všeho, co se s ní potká.

Čtěte také

„Damián občas přinese v srsti klacíky a jednou dokonce i slimáka“, říká jeho chovatelka. „Česání je u něj velký problém. Když vezmu hřeben do ruky, hned na mě útočí“, stěžuje si jeho majitelka. Mainský mývalí kocour z Radomyšle býval i dobrý lovec. Dokázal chytit nejenom myši, ale i kosa nebo holuba. S věkem ale zlenivěl a myši už neloví. V tom ho ale zastanou ostatní kočky.

Některé přinesou ukázat i čtyři myši denně. Snad z vděčnosti, že je rodina Šípových přijala.

Celý pořad si můžete poslechnout online nebo si jej stáhněte do svých počítačů a mobilů k pozdějšímu poslechu.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.