Jak se balí reportérka na cestu do Arktidy? Polovinu povolené váhy zabere jen technika

4. červenec 2016

Až do oblasti severního pólu zamířila naše reportérka Romana Lehmannová. Na souostroví Špicberky v Arktidě se připojí k expedici vědců z Jihočeské univerzity, kteří se tam věnují zajímavým výzkumům. Během následujících čtrnácti dní přinese exkluzivní reportáže přímo z Arktidy.

I přes vzdálenost tři tisíce kilometrů se bude hlásit do vysílání prostřednictvím telefonu. Aby všechno klaplo, musí mít Romana Lehmannová spoustu techniky. Balení na výpravu tak nebylo vůbec jednoduché a zabralo celou noc.

„Balím dva notebooky, zvukovou kartu, mikrofony, náhradní telefon, náhradní foťák, kabely, externí disk, power banku, čtyři nahrávací zařízení, dvě myši. Jenom techniky je přes dvanáct kilo,“ vyjmenovává. Povolená váha zavazadla do letadla je přitom maximálně 23 kilogramů.

Na oblečení tak nezbývá mnoho místa. Navíc s sebou musí Romana Lehmannová vzít dva bochníky chleba a čerstvou zeleninu. „Pečivo a zelenina jsou na Špicberkách velice drahé, proto každý, kdo jede na výzkumnou stanici, musí něco přivézt,“ vysvětluje.

Po čtyřech hodinách se jí podařilo zabalit nejnutnější věci. Pak už ji čekala cesta do Arktidy, a to s krosnou, která váží 22,2 kilogramů. „Bude to docela oříšek, protože nejprve jedu z Gmündu vlakem do Vídně, kde se musím metrem a trolejbusem dostat na letiště,“ dodává.

Romana Lehmannová stráví na souostroví Špicberky dva týdny. Především v týdnu od 11. července tak odvysíláme řadu exkluzivních reportáží. Vše doplní fotografie a videa na webu budejovice.rozhlas.cz. Sledujte dobrodružnou expedici s námi.

autoři: Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka