Jak přivést děti k zahradničení a zpátky k přírodě, radí ve své knize Anita Blahušová

21. srpen 2018

Spousta dětí dnes nevidí, jak potravina roste, plodí a jak se sklízí. Právě to přimělo Anitu Blahušovou k napsání knihy Zahrada žije s podtitulem Zahradničíme s dětmi, která má rodičům pomoci přivést děti k poznávání přírody a trávení více času venku.

S Anitou Blahušovou se na křtu knihy setkala autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová.

„Mrzí mě, že se v nových zástavbách se moc nevysazují ovocné stromy a hrozně málo dětí bude mít v dnešní době zkušenost, že vylezou na strom a utrhnou si nějaké ovoce. Myslím, že zahradničení je skvělá příležitost, jak děti znovu dostat do běhu přírody,“ říká Anita Blahušová.

Přiznává zároveň, že zahradničení s dětmi samozřejmě není vždycky idyla. „Člověk musí být trpělivý a musí děti nechat, aby se vyřádily podle svého, aby experimentovaly, zkoušely rostlinky vysévat a sklízet. V každém případě můžu ale potvrdit, že když to pojmete trochu dobrodružně, tak to děti velmi baví,“ komentuje.

S návratem k tradičnímu pěstování jídla pomůže kniha Zelenina z ekozahrady

Kniha Zelenina z ekozahrady

K radosti i soběstačnosti má podle autorů pomoci kniha Zelenina z ekozahrady. Napsali ji Jaroslav Svoboda a Lada Svobodová. Objemnou publikací zalistovala v pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová.

Nejvíc podle ní chytne zahradničení děti v předškolním a mladším školním věku. Jenom na práci ale asi dítě nenalákáte. „Musíte to zaobalit do nějaké hry, ukázat něco, co nám se třeba zdá samozřejmé, ale pro děti to tak samozřejmé není,“ doporučuje.

Dobrou motivací může být obyčejné klíčení semínka na mokré vatě. „Děti jsou nadšené, a když vidí, co se stane na obyčejné vatě, mají větší motivaci to vyzkoušet třeba v nádobě a potom později i na záhonu,“ dodává Anita Blahušová.

Ve své knize slibuje spoustu návodů a inspirace a jasné postupy s návodnými fotografiemi. V jednotlivých kapitolách nabízí projekty na celý rok.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.