Jak může ucourané vodítko pomoct přivolat psa? Poradí zkušená psovodka

10. listopad 2022

Známá psovodka Klára Hlubocká je pro pozitivní motivaci psů. Ovšem součástí takové výchovy jsou nejen odměny, ale i tresty.

Pokud pes udělá něco špatného, musí to vědět. A jak ho potrestat? „Stačí zvýšit hlas nebo se od psa odvrátit. Pes si řekne, aha, tohle zažívat nechci. Ale nejdůležitější je, aby trest přišel v době nežádoucího chování. Nikoliv až po něm,“ upozorňuje psovodka.

Trest v pravou chvíli

Trest musí přijít v průběhu nežádoucího chování. Potrestat psa, který uteče za zajícem a potom se vrátí zpět, je nesmyslné, i když lidé to běžně praktikují. Chápe to tak, že ho trestáme za to, že se k nám vrátil.

Jak ale chytit psa, když letí tryskem po poli a potrestat ho okamžitě za nežádoucí chování? „Musíme myslet o krok dopředu. Když nemáme vybudované přivolání psa, tak ho do  prostředí, kde čekáme zajíce, nemůžeme pustit na volno. Pořiďte si stopovací vodítko, které pes za sebou volně táhne. Když nastane situace, kdy chce utíkat za kořistí, doběhne na konec vodítka a škubne to s ním. V tu chvíli mějte připravený pamlsek. Pes chápe situaci takto: Běžel jsem za zajícem, škublo to se mnou. Vrátil jsem se k pánovi, dostal jsem dobrotu. Tímto způsobem zvyšujete šanci, že příště pes poslechne,“ vysvětluje Klára Hlubocká.

Čtěte také

Pes, který má stopovací vodítko, ví moc dobře, že je pod kontrolou svého pána, a více poslouchá. Toto vodítko se může postupně zkracovat. Z deseti metrů na pět, potom na dva a nakonec mu stačí uvázat na krk tkaničku od bot a bude to fungovat. Jde o zvyk. Vodítko se připíná vždy před radostnou událostí, a tou je procházka.

„Při úspěšném výcviku už je pes v podstatě na volno, ale díky návyku si myslí, že nemůže utíkat, protože je na šňůře, i když na ní vlastně není,“ usmívá se psovodka Klára. Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související