Jak královská svatba rozvířila atmosféru na základní škole v jižní Anglii

23. květen 2018

Ve sborovně základní školy v jižní Anglii, kde pracuji, se většinou o přestávkách pojídají sušenky a probírá se počasí. Jindy poklidnou atmosféru mezi kolegyněmi ale v posledních dnech rozvířila královská svatba.

Sborovna se rozdělila na dva tábory: stoupence královské rodiny a její odpůrce. Hlavně mladší kolegyně se s nadšením pustily do příprav královské svatby mezi žáky druhé třídy.

Děti a učitelky dorazily do školy vystrojené na svatbu ve společenských šatech a s kloboučky na hlavách. Třídu jsme vyzdobili girlandami, britskými vlajkami a portréty Harryho a Meghan.

Děti dostaly za úkol napsat slohovou práci na téma Co bych dělal, kdybych byl členem královské rodiny. „Jedla bych každý den dort,“ napsala sedmiletá Margot. Ellie by si každý večer uspořádala čokoládovou hostinu, Max by si koupil ten nejlepší fotbalový klub, Zac by si pořídil svůj vlastní bazén, aby mohl každý den trénovat plavání. Robin by moc nadšená nebyla. „Musela bych být celý den zavřená v paláci, protože královská rodina je moc slavná a nikam nemůže,“ napsala.

Paní učitelky pak vylosovaly, kdo bude družičkou, kdo družbou a hlavně kdo bude ženichem a nevěstou. Učitelka převlečená za faráře děti sezdala na hřišti za nadšeného potlesku všech ostatních svatebčanů.

Jan Flaška: Soukromá územíčka

Pátrátko

Když vyjdete ven, nějak automaticky počítáte s tím, že některé části města či krajiny jsou přístupné každému, zatímco do jiných se nevstupuje, protože jde o soukromé prostory.

Ne všichni členové školního sboru ale sdíleli nadšení z královské svatby. „Královskou rodinu nesnáším a královská svatba je mi ukradená,“ prohlásila učitelka angličtiny. „Žijí si v Londýně v palácích hned vedle stovek bezdomovců,“ dodala.

Podobný názor sdílelo i pár dalších učitelek. Jedna se svěřila, že neměla ráda princeznu Dianu, připadala jí povýšená. Mladá kolegyně ale hrdě prohlásila: „Já královskou rodinu miluju, protože na rozdíl od ostatních jsem vlastenka.“

Královský svatební cirkus je naštěstí za námi a konverzace v naší sborovně se vrací do bezpečných vod čaje, sušenek a počasí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.