Jak bude vypadat památník z dlažebních kostek, přibývá zbožných Židů a kdo byl Max Zweig

19. červen 2022

Dlažební kostky z rozřezaných židovských náhrobků se vrací na hřbitov. Proč roste komunita „nejzbožnějších“ Židů? A 130 let by se dožil spisovatel Max Zweig.

Památník z rozřezaných náhrobků

6000 dlažebních kostek váží dohromady asi 7 tun. Nejsou to ale obyčejné žulové kostky, nýbrž rozřezané židovské náhrobní kameny. A takové množství se jich našlo v původní dlažbě spodní části pražského Václavského náměstí. Díky jeho rekonstrukci je nyní dostala pražská židovská obec. Lucie a Jaroslav Rónovi z nich pak navrhli památník Návraty kamenů. Vyroste na Novém židovském hřbitově na pražských Olšanech. Příběh rozřezaných náhrobních kamenů přibližuje v rozhovoru Terezie Jiráskové předseda Židovské obce v Praze František Bányai.

Jak bude památník vypadat? A jak na něj mohou přispět individuální dárci? To vše prozrazuje František Bányai.

Ortodoxní židovství na vzestupu

Zbožný žid, to kdysi znamenalo automaticky zbožného vousatého muže v kaftanu a klobouku. Na pár generací to přestala být pravda, ale podle londýnského Institutu pro výzkum židovské politiky z různých důvodů bude narůstat podíl ortodoxních a ultraortodoxních věřících. Tomuto fenoménu se věnuje Leo Pavlát.

Kdo jsou takzvaní „charedim“? Proč jich přibývá? A jak se pod jejich vlivem změní židovské komunity na celém světě? Poslechněte si Lea Pavláta.

130 let Maxe Zweiga

Počátky života prostějovského rodáka Maxe Zweiga trochu připomínají Franze Kafku. Stejně jako jeho slavnější vrstevník totiž nejprve na přání otce vystudoval práva a až potom se mohl stát spisovatelem a – na rozdíl od Kafky – hlavně dramatikem. Od narození Maxe Zweiga uplyne 22. června 130 let. Jak ale připomíná v rozhovoru Daniely Brůhové vedoucí Centra judaistických studií Univerzity Palackého v Olomouci Ivana Cahová, na letošek připadají v souvislosti s Zweigem dokonce dvě kulatá výročí.

Jak si Zweigovo narození v Česku připomeneme? Čím je tento spisovatel jedinečný? A co nás z jeho díla může oslovit i dnes?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio