Jahodový tunel sníte na posezení. Jemný dezert Anety Bartuškové připomíná pacholíka
Mezi nejúspěšnější recepty Pochoutkového roku patří jahodový tunel od Anety Bartuškové z Bítovčic na Vysočině. Výbornému dezertu stačí jeden den chlazení a bude tak dobrý, že ho sníte na posezení.
- 300 g jahod
- 400 g zakysané smetany
- 1 smetana ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 želatinový ztužovač za studena
- 100 ml vlažné vody
- 1 balíček dětských piškotů
Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky.
Formu na biskupský chlebíček si vyložíme potravinářskou folií (musí pokrývat všechny strany a přesahovat přes okraje) a na dno naskládáme dvě řady piškotů.
Ve větší míse metličkou promícháme vodu se želatinovým ztužovačem. Poté po lžících přidáme ušlehanou smetanu, kterou jsme zároveň smíchali se zakysanou smetanou a moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme nakrájené jahody a dobře promícháme.
Takto připravenou polovinu směsi dáme do formy na první vrstvu piškotů. Uhladíme, vyskládáme další vrstvu piškotů, kterou zakryjeme druhou polovinou smetanové směsi s jahodami. Nakonec vyskládáme třetí vrstvu piškotů. Zabalíme folií a dáme do lednice na 24 hodin.
Aneta Bartušková
Na zahrádce jí rostou nejen jahody, ale dokonce několik malých smrčků, které později přesazuje do vlastního lesa. Aby příprava dezertu rychleji uběhla, upekla Aneta Bartušková buchtu a její manžel nasmažil kopu řízků.