Ivan Bartoš: Zákon o léčebném konopí není nastavený správně

Lidé v České republice by měli mít možnost beztrestně pěstovat konopí pro vlastní účely. Snaží se to prosadit Česká pirátská strana. „Jednáme se všemi kluby v Poslanecké sněmově,“ říká šéf Pirátů Ivan Bartoš s tím, že pod návrh zákona, který má legalizovat pěstování konopí pro vlastní potřebu, sehnali zhruba čtyřicet podpisů.

„Je to věc, která je důležitá, protože se týká zhruba 880 tisíc lidí v České republice, kteří používají konopí pro nějakou samopéči. Netýká se to rekreačního užití,“ vysvětluje.

Lidé, kteří používají konopí jako mast, tinkturu, šampon nebo kapky, se podle Národního monitorovacího střediska buď sami, nebo zprostředkovaně dostávají za hranu zákona. To je podle Bartoše špatně.

Lidé, kteří si vyrábějí doma konopné masti, tak konopí nějak sehnat musí.


Ivan Bartoš

Návrh zákona, se kterým přišli Piráti, by měl umožnit dospělým vypěstovat, zpracovat a uchovávat produkt z pěti rostlin konopí ročně. „Zákon o léčebném konopí, což je úplně jiná část, není nastavený správně... Neřeší to těch milion lidí,“ dodává.

Připomíná také, že v celém světě se ukazuje, že je lepší nasměrovat peníze na primární prevenci a edukaci spíše než vydávat peníze na nefunkční a represivní drogovou politiku.

„V našem návrhu se hovoří o osobách dospělých, dokonce tam jsou speciální části opatření, jak se to musí znepřístupnit osobám mladším 18 let,“ říká.

Proč se Piráti rozhodli zasáhnout do mechanismu stanovující platy poslanců? A jak na jednotlivých radnicích vedou vyjednávání? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Marie Bastlová , prh

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.