Iva Pekárková: Jesedmhodinráno! Vstaň! Humorný příběh o tom, že svého osobního boha si můžete koupit v supermarketu

12. únor 2023

Mladý Nigerijec se rozhodne opustit rodnou zem a odejít do Evropy. Prý už nechce poslouchat „moudrá ponaučení“ svého dědečka. Starší členové rodiny jsou v Nigérii velmi váženými osobami, kterým se prostě neodmlouvá. To v Evropě je to jiné. A také tu v supermarketech dostanete spoustu superzboží.

Čte: Igor Bareš
Připravil: Marek Horoščák
Napsala: Iva Pekárková
Zvukový mistr: Josef Daněk
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: v roce 2004

Iva Pekárková napsala humorný příběh o tom, že svého osobního boha si můžete koupit v supermarketu. A budete-li mít štěstí, nebude drahý.

Zápletku pro povídku Jesedmhodinráno! Vstaň!, jména a charaktery postav, africké moudrosti a slůvka v jazyce igbo či nigerijské lámané angličtině autorce poskytl její partner, Čech nigerijského původu Kenneth Osieme Odozi.

Pro Český rozhlas příběh v roce 2004 načetl herec Igor Bareš.

Iva Pekárková

Iva Pekárková se narodila před 60 lety, 15. února 1963 v Praze. Studovala na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, ale v roce 1985 – těsně před dokončením studia – emigrovala. Krátce pobývala v uprchlickém táboře nedaleko Vídně a poté odjela do Ameriky.

Spisovatelka Iva Pekárková

Tam se živila jako barmanka, taxikářka a hlavně jako sociální pracovnice mezi etnickými menšinami v newyorské čtvrti Jižní Bronx. Nějaký čas žila také v Thajsku a v Indii, poznala i Kanadu, na pár let se vrátila do Prahy, ale od roku 2005 žije trvale  v Londýně, kde se živí jako tlumočnice pro lidi přicházející z Čech a Slovenska.

Díky této práci jí prý padá do klína nespočet zajímavých příběhů. Do Anglie se přestěhovala kvůli svému nigerijskému partnerovi. Doma se prý cítí tam, kde se jí zrovna líbí.

Literární činnosti se Iva Pekárková věnuje od začátku 80. let. To, že chce psát knížky, ale věděla už od třinácti let. Před odchodem do exilu publikovala v Čechách populárně vědecké články ze svého oboru.

V zahraničí její prózy vycházely například v kanadském exilovém časopise Západ, v pařížském Svědectví nebo ve vídeňském Paternoster. Je autorkou téměř tří desítek knih, píše povídky, romány, beletrizované cestopisy, knižně vyšly také její články z blogu. Ráda cestuje, čte a poznává nové věci.

Spustit audio

Související