Intersparu voda způsobila škody za 33 milionů

20. září 2002

Celkovou škodu 33 milionů korun, z nichž asi 20 milionů připadá na zničené zboží, způsobily záplavy společnosti SPAR Česká obchodní společnost v českobudějovickém hypermarketu Interspar. Velká voda ho zasáhla ve dvou vlnách a při druhé z nich zaplavila prodejní i skladovací prostory do výše 70 až 80 centimetrů.

"Zlikvidovali jsme všechno přímo i nepřímo zaplavené zboží v celkové hodnotě 20 milionů korun," řekl na dnešní tiskové besedě jednatel společnosti Jan Lansberg. Ohradil se proti tvrzení, že hypermarket prodává potraviny, které se v době povodní ocitly pod vodou. "O likvidaci zboží, které odvážela firma A.S.A., existují protokoly. Hypermarket jsme otevřeli 23. srpna po kontrole České zemědělské a potravinářské inspekce a hygieniků," uvedl Lansberg.

S úklidem hypermarketu pomáhali jeho 165 zaměstnancům také kolegové z dalších prodejen řetězce, kterých je v zemi 12. Dnes začal v českobudějovickém Intersparu rovněž provoz restaurace. "Hodnota průměrného nákupu zůstává po povodních na předchozí úrovni, ale počet zákazníků je nižší," poznamenal Lansberg.

Firma Spar Česká obchodní společnost je součástí skupiny ASPIAG (Austria Spar International AG), která řídí zahraniční aktivity rakouského koncernu Spar v Česku, Slovinsku, Maďarsku, Itálii a v Chorvatsku. V tuzemsku, kde má 2500 zaměstnanců, buduje síť hypermarketů od roku 1997. Obrat s.r.o. Spar Česká obchodní společnost loni podle odhadu časopisu Moderní obchod dosáhl šesti miliard korun, podle analýzy Incoma Research byl 6,8 miliardy.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio