Inspektoři České obchodní inspekce kontrolují zboží v povánočních slevách

5. leden 2018

Klamavé informace o cenách nabízených výrobků a služeb, to bývá nejčastější prohřešek prodejců po vánočních svátcích. Ceny, které jsou prezentované jako slevy, totiž mnohdy slevami vůbec nejsou.

Na pravidelné kontroly vyráží Česká obchodní inspekce. Dvě inspektorky se zastavily například v největším českobudějovickém obchodním centru.

V prodejně oděvů, která slibovala slevy až 70 procent, hledaly zboží, které je opravdu takto zlevněné. „Když deklarují 70 procent, tak tu někde musí být. Nakonec se nám to podařilo, ale člověk musí hodně hledat,“ řekly.

Pak zamířily do klenotnictví. Nejprve nakoupily, až po zaplacení vytáhly průkazy České obchodní inspekce. „Zajímá nás, zda je na zboží uvedena cena, jak se dodržují informační povinnosti, a pokud je slibována nějaká výše slevy, tak zda skutečně odpovídá účtované ceně,“ vysvětlily inspektorky.

Nejčastějším prohřeškem v období slev je podle nich špatně viditelná informace o ceně. Spotřebitel pak trochu tápe a musí se ptát.

„Všeobecně se domníváme, že se stav zlepšuje. Při kontrolách už nenarážíme na tolik problémů jako v předchozích letech. Prodávající opravdu označí výrobek konečnou cena a ta je zákazníkovi účtována,“ uzavřely.

Pochybení bude řešit ve správním řízení přímo ředitelka České obchodní inspekce v Českých Budějovicích Martina Střihavková. Při porušení předpisů hrozí obchodníkům pokuta až do výše pěti milionů korun.

Spustit audio