I v Korutanech se o Velikonocích peče. Tamní sladký „rendlík“ se ale přikusuje k masu

V rakouských Korutanech nechybí na velikonočním stole sladké kynuté pečivo s cukrem a skořicí zvané Reindling. Podle tradice jím na Velikonoce kmotra obdaruje svého kmotřence. Rodina nechá korutanský rendlík společně s dalším jídlem vysvětit na nedělní mši a pak ho při společném obědě všichni přikusují k různým druhům masa. Recept od zkušeného pekaře získala Maria Pfeiferová.

Pekař Georg Friesenbichler se svému řemeslu věnuje už čtyřicet let. Nikdy neuvažoval o jiné práci, měl to prý napsané v osudu. V kuchyni se mamince motal při každé příležitosti, a že bude právě pekařem, se rozhodl už ve dvanácti letech.

Vyčarujte si doma atmosféru rakouských Alp. Recept na pravé korutanské taštičky krok po kroku

Kasnudeln vzdáleně připomínají pirohy nebo italské ravioly

Atmoféru rakouských Alp si můžete připravit i doma. Náš reportér pátral po tom, jakou chuť mají Alpy, a zjistil to. Jako korutanské taštičky.

Těsto na Kärntner Reindling si připravil ráno, protože – jak říká – kynuté těsto potřebuje čas. Patří do něj kvalitní mouka, cukr, sůl, vajíčka, kvasnice, mléko a smetana.

Tradiční recept, domácí suroviny a správný rendlík

Před Velikonocemi dělá Georg v malém pekařství kousek od náměstí Taupe Genussschmiede denně přibližně padesát „rendlíků“ a jedinou technikou, kterou při tom používá, je hnětač a trouba.

V pekařství se snaží dodržovat tradiční recepty a také používat lokální suroviny. Pro „rendlík“ je důležitá i správná pečicí forma a hodně rodin si původní formy předává po generacích. Neměla by se používat ta na bábovku, která má uprostřed díru. Proto si v pekařství nechali z keramiky vyrobit tu správnou – bez otvoru.

Aby se upekl poctivý „rendlík“, je potřeba ta správná forma, jak Georg ukazuje reportérce Márii Pfeiferové

Ostatně i název „rendlík“ je odvozený od nádoby na pečení. Dřív lidé neměli pekáč nebo formu na každý jednotlivý druh jídla, a tak po upečení vepřového masa ve stejném rendlíku upekli i sladkou buchtu.

Trochu jiný štrúdl

Na svahy rakouských Alp se vrací potomci původních obyvatel. Navazují na staré tradice a žijí v souladu s přírodou

V hornorakouských horských údolích se lidé snaží žít jako jejich předkové

Sieglinde a Rainer žijí na horských pastvinách v Horním Rakousku ve starých chalupách obklopeni přírodou. Vaří jenom z vlastních nebo lokálních produktů, starají se o zvířata a živí je turistický ruch. Jak se jim žije, se zeptala Mária Pfeiferová.

S Georgem se vracíme k těstu, které po prvním kynutí potřebuje znovu prohníst a pořádně válečkem poplácat, aby se velké a nepravidelné póry zmenšily a těsto bylo kompaktní. Kynuté těsto podle pekaře potřebuje čas a bude proto dál odpočívat zakryté igelitem.

Po dalším dvacetiminutovém čekání Georg těsto rozválí na velký čtverec, přidává přitom trošku mouky, aby se nelepilo. Pak ho opět poplácá válečkem na nudle a rovnoměrně ho posype připraveným cukrem se skořicí a rozinkami namočenými v rumu.

Ten je v pečivu ze dvou důvodů – jednak zlepšuje chuť a pak také rumem nasáklé rozinky nevytáhnou vlhkost z těsta a buchta zůstane krásně vláčná.

Stoletá tradice

V pekařství Taupe Genusschmiede pečou „rendlíky“ už více než sto let

Georg nakonec těsto pevně zaroluje jako štrúdl a ve tvaru šneka ho skládá do formy vymazané přepuštěným máslem. Pak ještě nechá výtvor znovu na 40 minut odpočinout a nakonec ho do trouby vyhřáté na 180 stupňů a peče asi 80 minut.

Pekař Georg peče korutanské „rendlíky“ 40 let a v pekařství Taupe Genusschmiede je pečou dokonce už více než sto let.

autoři: Mária Pfeiferová , and
Spustit audio

Související