I třicet zákazníků najednou se sešlo u kádí s kapry na náměstí v Protivíně. Tradiční rybu prodávali studenti a rybáři

23. prosinec 2021 16:28

Na štědrovečerním stole většiny Čechů nesmí chybět kapr. Stovky lidí si pro něj přišly i na náměstí v Protivíně na Písecku. Rybáři a studenti rybářské školy tam měli celý den plné ruce práce.

Rybář Krajského školního hospodářství Jiří Bízek v podstatě nedal podběrák z ruky. „Už jsme zpocení, ale ono je to lepší, že se člověk hýbe. Hned po osmé hodině začali lidé chodit a bylo jich tu najednou také třicet. V jedné kádi máme šupinaté kapry, ve druhé lysce, a ta se šupinatými už je skoro prázdná,“ popisoval.

Kapr jde z podběráku rovnou na váhu. U té stála studentka čtvrtého ročníku Střední rybářské školy ve Vodňanech Emily Žurková. Úsměv na tváři jí nechyběl. „To je jasné, že se člověk na lidi usmívá. Když se budu mračit, tak to bude o ničem pro lidi i pro mě,“ komentovala.

Prodej vánočních kaprů v Protivíně

Zpracování a čištění ryb měl na starost student Filip Nejedlý. „Od rána jsem se nezastavil, zpracováváme, porcujeme. Nejprve musíme kapra omráčit, pak vykrvit, aby to bylo v souladu s hygienickými pravidly. Pak nařízneme, vyvrhneme vnitřek a odřežeme hlavu a ploutve,“ vysvětlil.

Frontu na kapra si vystál například Jaroslav Kropáček. „Beru si dva a raději mám ty menší, protože podle mě jsou chutnější, ty řízky se lépe propečou,“ řekl.

Pro dva kapry přišla i Hana Lojdová. „Já chci větší, aby tam byly trošku větší kosti, protože chlapi nemají rádi ty malý,“ dodala.

Letos si lidé musí za kapra připlatit, přesto byl o ryby velký zájem. „Nemyslím si, že by to odběratele nějak limitovalo, což nás samozřejmě těší. Bez štědrovečerního kapra nejsou Vánoce,“ potvrdil ředitel Krajského školního hospodářství Petr Stehlík.

I když si nechají zákazníci ryby očistit, odnesou si téměř vždy domů i několik šupin, které si většinou schovají do peněženky pro štěstí.

Spustit audio

Související