I stovky výjezdů za jedinou noc. Jihočeští hasiči mají za sebou jeden z nejnáročnějších měsíců

25. červenec 2021 08:40

Extrémně náročný měsíc zažili kvůli silným bouřkám jihočeští hasiči. Od konce června měli zhruba dva a půl tisíce zásahů, což je přibližně čtvrtina všech výjezdů za celý loňský rok. Kromě jednotek v terénu měli napilno také pracovníci na operačním středisku, kteří kvůli bouřkám posilovali personál na směnách.

Důstojník krajského operačního střediska v Českých Budějovicích Petr Nedvěd, který u hasičského záchranného sboru slouží sedm let, potvrzuje, že poslední měsíc byl odlišný. „Určitě jsem něco podobného zažil, ale ne tak, aby to bylo koncentrované do jednoho měsíce. Spíš to byly události jednotlivého charakteru, v jeden den, ale ne několikrát do měsíce,“ vzpomíná.

Drtivou většinu zásahů za poslední měsíc tvořilo odklízení popadaných stromů nebo čerpání vody ze sklepů. Během některých bouřek absolvovali hasiči i několik stovek výjezdů za jedinou noc.

Pro jejich práci v terénu je nezbytná správná koordinace přímo v operačním středisku. „Jeden člověk třídí události, filtruje je podle důležitosti a ostatní si řeší svoje okresy s tím, že nejvíce prioritní události přijdou na řadu jako první,“ přibližuje Petr Nedvěd.

Čtěte také

Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů se dá uplynulé období srovnat snad jen s odklízením škod po orkánech Kyrill a Herwart.

Profesionální jednotky by se neobešly bez pomoci kolegů dobrovolníků. „Jednalo se o velký počet zásahů koncentrovaných v jeden okamžik, takže bez spolupráce s dobrovolnými jednotkami bychom to opravdu nezvládli. U takovýchto událostí, které meteorologové předpovídají, se i stává, že dobrovolné jednotky samy čekají na výjezd, sejdou se na svých zbrojnicích a na operační středisko nahlásí, že jsou připraveny,“ doplňuje Vendula Matějů.

Neobvyklý je ale pro hasiče jak letošní, tak i celý loňský rok. Kvůli pandemii koronaviru pomáhali třeba na hranicích nebo v nemocnicích a měli také vlastní odběrové týmy. I proto teď doufají, že druhá polovina letních prázdnin bude klidnější než ta první.

Spustit audio

Související