I přes pátý stupeň epidemického systému mohou čtenáři prachatické knihovny nejen knihy vracet, ale také si je půjčovat

15. leden 2021 12:25

Jak je to možné? Knihy si tam můžou od začátku druhého lednového týdne vyzvednout bezkontaktně. A o půjčování je skutečně velký zájem. Jen za první tři dny si lidé takto vyzvedli stovky publikací.

Pokud má čtenář zájem objednat si nějaké knihy, může to udělat emailem, ale také po telefonu. S pracovnicemi knihovny už si pak stačí domluvit den a hodinu, kdy si své knihy přijde ze skříňky s přiděleným číslem vyzvednout.

Hlavní motivací pro pracovnice knihovny proč tento systém zavést byli právě čtenáři, přiznává Hana Mrázová:

„Když jsme nastudovali, jaká pravidla budou platit po Novém roce, tak jsme se dočetli, že bezkontaktní vracení i půjčování. Bezkontaktní vracení jede u nás pořád, protože máme bibliobox v Zahradní ulici, ale proto, že se naši čtenáři ozvali, abychom vymysleli bezkontaktní půjčování, tak jsme využili skříňky ve výstavní hale a která dříve sloužila jako antikvariát.“

A že místní čtenáři bezkontaktní vyzvedávání knih uvítali, o tom svědčí i počet výpůjček. Jenom za první tři dny si jich lidé objednali téměř tisíc. V knihovně je stále možné se také online registrovat nebo si půjčovat e-knihy.

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo si ji stáhněte do svých počítačů a mobilů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio