I když se oteplilo, v jihočeských skiareálech si těsně před Vánoci můžete užít první lyžování

20. prosinec 2019 10:20

Bílé Vánoce, nebo Vánoce na blátě? To se ptá každoročně mnoho lidí. Jisté je, že poslední předvánoční víkend na jihu Čech bude v provozu hned několik skiareálů. A to i přes teplé počasí, které tento týden převládalo.

Skiareál Monínec na hranici Středočeského a Jihočeského kraje hlásí provoz takzvané Horní kotvy, a to od úterý do soboty, kdy má večerní lyžování, a od pátku do neděle pak mezi 9. a 16. hodinou. Na zatím jediné otevřené trati podle webu moninec.cz leží vrstva technického sněhu od 40 do 60 centimetrů.

Od minulého týdne je také v provozu hlavní vlek na Kvildě. I tam musí zatím správci areálu zasněžovat.

Ve skiareálu Lipno se podle marketingového ředitele Jiřího Falouta začne lyžovat v sobotu. Jezdit se zatím bude na sjezdových tratích Spojovací a Jezerní. Pro začátečníky by mělo být otevřené i výukové hřiště. Provoz se naplno rozjede v 8.30 hodin.

Čtěte také

Podobně je na tom nedaleký rakouský Hochficht. I ten přivítá první nedočkavce v sobotu ráno a nabídne jim čtyři kilometry sjezdových tratí, jak potvrdil mluvčí střediska Martin Řezáč. V sousedním Sternsteinu je zatím otevřené jen dětské hřiště s pojízdným kobercem.  

Šumavský Zadov zůstává zavřený. Podmínky zatím nejsou takové, aby mohli správci areálu otevřít alespoň část tratí. Webové stránky střediska uvádějí, že se na sjezdovkách drží jen asi 20 až 30 centimetrů sněhu.

Příznivá není situace ani pro vyznavače běžeckého lyžování. Aktuálně nejsou nikde na území Jihočeského kraje projeté stopy, protože většina tratí má buď sněhu málo, nebo jsou zatím jen na blátě.

Spustit audio

Související