Hygienici kontrolují dodržování vládních opatření proti šíření koronaviru na předzahrádkách

21. květen 2020 15:05

Jihočeští hygienici začali kontrolovat dodržování vládních opatření proti šíření koronaviru v restauračních předzahrádkách. I když stanovená pravidla platí už od minulého pondělí, venkovní sezení se díky slunečnému počasí zaplnila až tento týden.

Hygieničku Renatu Domanskou zajímá, zda restauratéři znají veškerá nařízení, jak zajistili minimální rozestupy mezi hosty, dezinfekci prostor, přístup zaměstnanců nebo zvýšený mycí režim.

Na její otázky odpovídal například David Pražák, provozovatel jedné z kaváren na českobudějovickém náměstí. „Pravidla jsme si nastudovali. Například když hosté potřebují na toaletu, pouštíme je dovnitř vždycky po jednom,“ řekl.

Čtěte také

Právě na toaletách upozornila hygienička na nedostatek. Tekuté mýdlo podle ní nenahradí dezinfekci, tu musí provozovatel na místo doplnit.

„Další závadou, kterou vidíme, je nenošení roušek. Všichni sundávají roušky v rámci konzumace, ale automaticky je zpátky nenasazují. Vesměs jsou však opatření dodržována, protože v zájmu provozovatelů je, aby jejich předzahrádky fungovaly,“ dodala hygienička Lenka Taba.

V případě, že by se vyskytla závažná pochybení, hrozí provozovatelům pokuta až deset tisíc korun.

Spustit audio

Související