Hvězdárna a nové planetárium v Jindřichově Hradci se otevřou zřejmě až na jaře

16. leden 2020 08:42

Na hvězdnou oblohu se lidé v Jindřichově Hradci s pomocí hvězdářských dalekohledů podívají nejdřív na jaře. Stále totiž neskončila rekonstrukce hvězdárny Františka Nušla, přestože vedení města původně počítalo s tím, že ji otevře už na začátku letošního roku.

„Zvětšila se nám pozorovací kopule, místo původního průměru 3,7 metru máme 6,2 metrů, takže tady bude pro návštěvníky větší komfort,“ ukazuje novou kopuli jindřichohradecké hvězdárny ředitelka Jana Jirků. Uprostřed se už vyjímají nové dalekohledy.

Hvězdárna Františka Nušla je větší než před rekonstrukcí, přibylo k ní planetárium. „V planetáriu se budou odehrávat pořady pro školní mládež a samozřejmě i pro veřejnost, tedy pro rodiny s dětmi. Je tady celkem šedesát míst a promítat se bude na projekční kopuli,“ říká Jana Jirků.

Čtěte také

Planetáriu ale zatím chybí promítací technologie. „Bude se instalovat v následujících dnech, školení pro lektory se uskuteční v rozsahu 40 hodin poslední týden v lednu, takže předpokládám, že od února bude zahájen zkušební provoz,“ vysvětluje ředitelka jindřichohradeckého Vzdělávacího a kulturního centra Jitka Čechová.

Návštěvníkům by se tak hvězdárna a planetárium, které pod vzdělávací centrum spadají, mohly otevřít na jaře letošního roku. I když ještě nejsou vybavené veškerou technologií, už teď pracovníci hvězdárny připravují programy, které návštěvníkům nabídnou.

„Z minulého provozu už víme, co je ve školních osnovách, o co byl největší zájem a co se dětem líbí. Já osobně jsem ještě nezažila skupinu, která by se nezeptala například na mimozemšťany nebo černou díru. To jsou velmi vděčná témata, mluvit o černé díře můžeme před každou věkovou kategorií, protože vždycky vidíme vykulené oči a někdy i otevřenou pusu,“ dodává Jana Jirků.

Spustit audio

Související