Husa poslouží jako sekačka i dobrý hlídač. Nezvaného návštěvníka pozná a štípne

30. březen 2017

Nejstarší šlechtitelský chov hus v České republice najdeme v jižních Čechách, a to v Byňově u Nových Hradů. Husy tu šlechtí už padesát let. „Klasická bílá česká husa má tři až čtyři kila, my se snažíme, aby vážily od pěti do sedmi, některé mají i osm kilogramů,“ říká vedoucí chovu Naděžda Hrvolová.

Rozlišit husí samce a samice není jednoduché. Všeobecně platí, že samec je mohutnější, ale ne vždy je to pravidlem. Samci jsou stejně jako například labutě své partnerce věrní i několik let a špatně nesou její ztrátu. „Občas se stane, že husa pojde a na houserovi je pak vidět, že je z toho nešťastný,“ vypráví Naděžda Hrvolová.

Husy mají široké využití. Chovají se kvůli masu, sádlu i peří. Kromě toho dobře poslouží i jako sekačka na trávu nebo hlídač. „Husy mohou být nebezpečné, když člověka štípnou nebo praští křídlem. Mají v něm klouby a vždy se trefí šikovně,“ říká z vlastní zkušenosti vedoucí chovu.

Dodává, že husa si zvykne na lidský hlas a svého živitele spolehlivě pozná. Nezvanou návštěvu pak čeká nepříjemný zážitek v podobě štípance. „Je to jako když vás někdo sevře kleštěmi a otočí,“ popisuje husí štípnutí v praxi Naděžda Hrvolová.

Největším přirozeným nepřítelem hus jsou lišky. Přestože na člověka si husa troufne, před liškou je bezradná. „Husy to mají zřejmě v genech, protože když přijde liška, tak si sednou a nechají se zabít,“ doplňuje vedoucí husího chovu v Byňově, kde ročně lišky zabijí desítky hus.

A jaké podmínky husy potřebují k životu? Kolika let se dožívají? Stoupá nebo klesá obliba husího masa v Česku? Jak chutnají husí vejce? Poslechněte si další díl pořadu Máme rádi zvířata.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio