Hurvínek krouží na oběžné dráze. Figurku, která se dostala až do vesmíru, vyrobil jihočeský sklář

5. červen 2022 11:11

V květnu oslavil 96. narozeniny a hned na to se vydal do vesmíru. Řeč je o oblíbené postavičce Hurvínka. Jeho skleněnou figurku vynesla na oběžnou dráhu Země raketa Falcon-9 společnosti SpaceX. A po týdnu už dostali organizátoři mise z pražské hvězdárny i první fotopozdrav. Miniaturní skleněná soška, která naši planetu obíhá v české družici Planetum-1, vznikla v jižních Čechách.

„Tady mám stůl, na kterém je v podstatě umístěna ta sklářská dílna. Stojí tu sklářský kahan, je tu materiál, surovina, kterou používám – skleněné pruty,“ ukazuje na svůj pracovní stůl v dílně rodinného domu ve Vícemili na Jindřichohradecku sklář Miroslav Košler.

Právě tady, hned za výčepem sousedské hospůdky, vznikla pod jeho rukama postavička Hurvínka, která teď Zemi obíhá v české družici Planetum-1.

Sklářskému řemeslu se Miroslav Košler začal učit v Chlumu u Třeboně v roce 1983. Nejraději tvoří drobné dekorativní předměty a právě postavičky. „Mám kamaráda, se kterým jsem kdysi pracoval ve Včelničce. A ten mi jednoho dne volal, že nějaký jeho kamarád shání někoho, kdo vyrobí skleněného Hurvínka vysokého 18 milimetrů. A mně to přišlo jako docela partyzánština něco takového zkusit. Dostal jsem se na nějakých 20 až 21 milimetrů, nabídl jsem jim to a jim se to líbilo,“ vypráví.

Sklo pro figurku Hurvínka vypuštěnou v družici do vesmíru technici zvolili kvůli parametrům materiálu. Přesto i postavička musela splnit některá kritéria. „Na skafandru jsem dělal různé kapsičky, hadičky, na zádech batoh. V ruce má ještě Hurvínek helmu. Ta helma měla mít na sobě zrcadlové sklo, takže jsem použil italskou sklovinu při redukci plamene, potom ten povrch vypadá jako zrcadlo,“ líčí sklář Miroslav Košler.

Jeden z prototypů skleněného Hurvínka-kosmonauta

„A další zajímavost je ta, že původně měl mít Hurvínek levou ruku zvednutou, jako že mává okýnkem do vesmíru. Ale technici z toho měli určité obavy, aby ta ručička, která je vlastně na volno ve vzduchu, nepodlehla přetížení, tak nakonec je i druhá ruka jakoby položená na opasku,“ dodává.

Pokud Miroslav Košler pracuje na složitějších výrobcích, dělá si předem návrh. To ale nebyl případ Hurvínka. „Udělal jsem si jen náčrt rozměru, kam má sahat hlava, kam tělo, a porovnával jsem to jenom s ryskami na papíře. No, a samozřejmě na monitoru počítače jsem měl předlohu, která mi byla poskytnuta, a té jsem se přidržel,“ popisuje.

Pro vesmírnou misi vyrobil jihočeský sklář celkem pět téměř totožných figurek. Na oběžnou dráhu Země se dostala jenom jedna. Její první snímek, na kterém je vidět i zakřivení Země, už družice poslala.

Spustit audio

Související