Hudebník Konstantin Ruchadze, který jazzově upravil hymnu i husitský chorál, vystoupil v Českém rozhlase

14. listopad 2018

Studiový sál Českého rozhlasu České Budějovice přivítal ve středu 14. listopadu další velkou a velmi zajímavou osobnost. Představil se tu kytarista, zpěvák a skladatel Konstantin Ruchadze.

Jeho opravdu pozoruhodná hudba čerpá z jazzu, blues, soulu i bigbeatu šedesátých letech.

Tento i fyzicky výrazný hudebník má poutavý životní příběh. Narodil se v Moskvě před 68 letce matce židovského původu, otec byl Gruzínec. Rodiče se rozvedli a žil od třinácti let v Praze.

Zde Kosťa Ruchadze i muzikantsky dospíval. Hrál v kapelách Captains Souls Blues Band a Blue Devils a na začátku 70. let založil svůj Ruchadze Band, který existuje až do současnosti a představí se i u Tří lvů v Českém rozhlase.

Ruchadzemu nebyl vůbec po chuti komunistický režim. Zúčastnil se 21. srpna násilně potlačené protiokupantské demonstrace. V roce 1973 emigroval do Rakouska, kde hrál s Peterem Wolfem, spoluhráčem Franka Zappy a známým producentem.

Po revoluci se stal klubovou senzací

Pak pobýval ve Španělsku, kde navštěvoval Salvadora Dalího. Nakonec zakotvil v Holandsku, kde spolupracoval například se slavným kytaristou Janem Akkermannem, členem známé kapely Focus, ale třeba i s populární saxofonistkou Candy Dulfer.

Po listopadu 1989 se Konstantin Ruchadze začal stále více vracet do Čech. Jeho band pod rozšířeným názvem Ruchadze Band Amsterdam Beyond se tady stal klubovou senzací. Obsazení kapely se v průběhu času měnilo, ale stabilní oporou byla dvojice Petra a Marka Eichlerových, tedy bubeníka a baskytaristy.

Kytarista Konstantin Ruchadze natáčí hudebně velmi objevné desky, například před sedmi roky výborné multietnické dvojalbum Around The World In Space And Time, Okolo světa v prostoru a čase, i s úpravou husitského chorálu Ktož jsú boží bojovníci.

Většina hymen neodráží změny, jimiž různé země prošly a neustále procházejí v ovzduší rychle se měnících realit naší doby.
Konstantin Ruchadze k jazzovému přepracování hymny

Chorál Ktož jsú boží bojovníci nebyl jediným českým národním hudebním dílem, který Konstantin Ruchadze jazzově upravil. Výrazně přepracoval také naši hymnu Kde domov můj – God Save Our Love. „Původní idea aktualizovat národní hymny se zrodila uprostřed 90. let. Většina hymen vznikla již před dávným časem a podle mého názoru neodráží geografické, kulturní a politické změny, jimiž různé země prošly a neustále procházejí v ovzduší rychle se měnících realit naší doby,“ poznamenal.

Ruchadze Band Amsterdam Beyond  vystoupil v Českém rozhlasu České Budějovice ve složení: Konstantin Ruchadze (zpěv, kytara), Daniel Heřman (kytara), Marek Eichler (basa), Petr Eichler (bicí) a jako host přijel saxofonista Jan Kařez.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.