Hudební pozdravení Jiřího Kasala 20.3. 2021 – Pavel Žalman Lohonka jubilující i na zvukových nosičích

20. březen 2021

Je vcelku přirozené, že písničkář, který už má za sebou pořádný kus cesty a úctyhodné umělecké výkony, že k významnému jubileu vedle jiného přidá i větší či menší část svého příběhu zachyceného v písničkách na hudebním nosiči. Tak je to i v případě jihočeského folkového barda, spolutvůrce historie legendárních Minnesengrů a také přítele našeho rozhlasového studia Pavla Žalmana Lohonky, který o tomto prvním jarním víkendu slaví pětasedmdesátiny.  

Firma Supraphon připravila k těmto narozeninám připomínku Žalmanových sólových začátků v podobě dvojalbového kompletu nazvaného Tak jsme vandrovali... / Alba a singly 1985-1991, který se skládá z debutové LP desky  Žalman & spol z roku 1987, dále z alb Jantarová země a Hodina usmíření a dvou čtyřpísňových live EP desek, to jsou  konkrétně Cesty natočené v roce 1985 v OKD na Petynce a Panton na Portě Live, nabízející nahrávky z Porty z let 1985-1987. A na ta první sólová alba po éře Minnesengrů zavzpomínal Pavel Žalman Lohonka těmito slovy:

„Debut Žalman & spol. jsme tehdy natáčeli ve studiu budějovického rádia a museli jsme to natočit i smíchat za jeden týden. Vzhledem k tomu, že jsem měl písničky hotové a zpívali jsme je už spoustu let, vybrali jsme jednoduše těch dvanáct nejlepších. Myslím, že to bylo docela úspěšné album. Jantarová země pak přišla asi za rok a půl po nahrávání první desky a s ohledem na to, že jsem byl velice, řekněme, plodný autor, bylo opět z čeho vybírat. Oproti debutu jsme nahrávali nově už ve čtyřech, což je na Jantarové zemi v pozitivním slova smyslu znát.“

Pro tu chvíli vybírám a hudebně vás pozdravuji písničkou z onoho prvního alba seskupení Žalman a spol a Pavlovi i vám, milí posluchači, přeji mnoho zdraví!

Žalman a spol: Jdem zpátky do lesů

autor: Jiří Kasal
Spustit audio