Dvoumetrový hroznýš má zuby jako jehly, ale v zajetí se většinou chová mírumilovně

4. říjen 2018

Hroznýš královský patří mezi nejčastěji chované exotické plazy v českých domácnostech. Ve volné přírodě obývá lesnaté a křovinaté oblasti jižní a střední Ameriky.

Žije na stromech a v blízkosti vodních toků. Živí se obojživelníky, plazy, ptáky a savci odpovídající velikosti. Patří mezi nejedovaté hady, takzvané škrtiče. Charakteristickým znakem je silná trojúhelníková hlava, výrazně oddělená od mohutného těla.

Martin Jankovský chová tohoto pozoruhodného tvora už několik let. „V přírodě je udávaná délka do čtyř metrů, rekord je nějakých 5,6 metru, ale v zajetí se vejde do dvou až tří metrů,“ popisuje rozměry hroznýše královského.

Většina chovatelů na hroznýše nedá dopustit

Podle něj je sedmdesát procent hroznýšů chovaných v zajetí mírumilovnými tvory. Někteří chovatelé ale mají i zkušenosti s agresivními jedinci. „Kousnutí není nic moc, protože ty zuby jsou jako jehly a je jich tam strašně moc. Když se zakousne, ty jehly mají v podstatě zpětný sklon, a trhne, tak způsobí šíleně krvácející ránu,“ říká.

„Nicméně většina chovatelů na hroznýše nedá dopustit, protože, když s nimi odmalička komunikuje a manipuluje, aby si had zvyknul na násilí, které je na něm páchané – nicméně něžně, tak z toho hada je pak absolutně krotký a neuvěřitelně mírný a mírumilovný tvor,“ dodává Martin Jankovský.

Když se had svléká, takzvaně se zakalí, oddělí se tkáňovým mokem nová pokožka od staré a zakalí se mu i oči. V tomto období had špatně vidí, pak bývá trochu nervózní. Mělo by se proto na něj sahat jen minimálně.

Činčily jsou mazlíčci s hebkým kožíškem, co milují rozinky

Natálka Furiková z Loučovic chová činčily

Hebký kožíšek, oči jako dva černé korálky a huňatý ocas. Tak by se daly ve stručnosti popsat činčily. Tito hlodavci pocházejí z nehostinných horských oblastí jihoamerických And. Ve volné přírodě žijí celý život v páru.

Hroznýš královský svojí kořist ovíjí a dusí tlakem smyček těla. Ulovené zvíře polyká vcelku, vždy hlavou napřed. Při lovu se řídí zrakem a čichem.

Jeho tělo pokrývají šupiny zbarvené několika odstíny hnědé. Při určitém dopadu světla hrají duhovými barvami.

Když se hroznýš svléká, musí se denně rosit, jinak stačí několikrát týdně. Aby se had u vás cítil dobře, potřebuje větší terárium s regulovaným vytápěním. Součástí by měl být také bazén nebo velká nádoba s vodou a silné větve pro šplhání. 

Pakliže se mezi chovatele těchto hadů chcete zařadit, měli byste vědět, že se dožívají dvaceti až třiceti let. Chov hroznýše královského patří podle Martina Jankovskému k méně náročným, i přesto doporučuje, aby si lidé nechali poradit od odborníků jak s výběrem zvířete, tak při pořízení vybavení potřebného k chovu.

Na hroznýše se jela podívat autorka magazínu Máme rádi zvířata. Dále díky pořadu můžete být svědky vytrhávání zkažených zubů u psí seniorky a také se dozvíte více o tom, jak jihočeští vědci zachraňují svým výzkumem jesetery.

Spustit audio

Související