Hřiště pro vozíčkáře na Hluboké doplní bezbariérová turistická stezka

28. červenec 2018 14:07

Relaxační zóny pro vozíčkáře a pohodlnější povrchy cest – to vše v příštím roce přibude na stezce mezi Hlubokou nad Vltavou a zoologickou zahradou. Cesta tak bude pro turisty plně bezbariérová.

I když se na první pohled nezdá, že by na trase mohly být nějaké překážky, některá místa se vozíčkářům v současnosti hůř překonávají.

Platí to například o hrázi Židovského rybníka. „Tady je chodník tvořený dlažbou. Mohlo by se vám zdát, že je v pořádku, minimálně normám, myslím, vyhovuje, nicméně pohyb na vozíku po takovém povrchu je velmi nekomfortní, “ ukazuje koordinátor pro bezbariérovost města Hluboká nad Vltavou Ivan Nestával.

Stezka bude pokračovat dál přes silnici podél Munického rybníka až k zoologické zahradě. I další část cesty se na první pohled jeví jako bezbariérová, ale málokdo si uvědomí, že vozíčkáři se například vůbec nedostanou na hráz rybníka, aby si mohli užít pohled na vodní hladinu.

„Proto chceme i v průběhu té silnice vytvořit čtyři bezbariérové relaxační zóny, které budou vybavené sestavami stolů s lavicemi pro vozíčkáře. Tím umožníme, že se vozíčkáři dostanou přímo na hráz,“ dodává Ivan Nestával.

Na Hluboké nedávno otevřeli workoutové hřiště pro vozíčkáře a pokračovat chtějí i v dalších bezbariérových projektech.

Když ochrnul, těžko zvládal i základní činnosti. Dnes cestuje po vzdálených zemích

Jiří Čeloud (uprostřed) s kamarády Martinem a Standou, kteří ho doprovázeli na poslední cestě po Iránu

Osudný úraz se stal před více než deseti lety Jiřímu Čeloudovi z Dačic. Skočil do vody v místě, kde to neznal, narazil hlavou na dno a zlomil si krční páteř. Od té doby je upoutaný na invalidní vozík. Přesto je tento student v současné době velkým vyznavačem outdoorových sportů a cestovatelem.

Po stezce k zoologické zahradě bude následovat třeba otevření bezbariérového domu v centru města. „Myslím si, že to bude velký unikát. Návštěvníci s handicapem ho budou moci využít pro relaxaci, vyřešení hygienických problémů, popřípadě tam budou moci využít i kuchyňku,“ popisuje Ivan Nestával.

Jedním z jeho vysněných cílů je pak zpřístupnit velmi složitý terén ke Karlovu hrádku. K pomoci handicapovaným lidem Ivana Nestávala přiměla vlastní životní zkušenost. „Já jsem otcem dneska osmnáctiletého vozíčkáře, velmi aktivního a samostatného. Můj syn onemocněl v devíti letech a od té doby žijeme takový vozíčkářský život a snažíme se zlepšit život všem vozíčkářům,“ říká.

Bezbariérová stezka k zoologické zahradě bude stát přibližně čtyři miliony korun. Workoutové hřiště pro vozíčkáře nově funguje také v Třeboni.

autor: mvo
Spustit audio

Související