Hřeb v noze a další autentická zranění. Mladí zdravotníci se utkali v Prachaticích při tradiční soutěži

12. květen 2022 16:38

Co nejlépe obvázat krvácející ránu, ošetřit popáleninu a zachovat se správně v krizové situaci. I v takových disciplínách ve čtvrtek soupeřili mladí zdravotníci v Prachaticích. Na dopravním hřišti se konala tradiční soutěž Českého červeného kříže.

Figurantka Eliška Pelikánová sedí na trávníku a naříká. V noze má zaražený asi 40 centimetrů dlouhý hřeb. Rána vypadá opravdu autenticky, i díky umělé krvi. Úkolem týmů mladých zdravotníků je správně v situaci zareagovat.

„Tady máme situaci s cizím tělesem zaklíněným v noze. Hrály si dvě děti, strkaly se, holčička zůstala na místě s hřebíkem v noze, chlapec se lekl a utekl,“ popisuje soutěžní úkol dobrovolnice ze střední zdravotnické školy v Prachaticích Lucie Dolejší.

Figurantka Eliška Pelikánová ale podotýká, že ne všechny úkoly se mladým zdravotníkům podařilo zvládnout na výbornou. „Oni většinou hlavně nehledají toho druhého, který utekl. Přitom, jak je v šoku, by si mohl ublížit,“ připomíná.

V tomto úkolu ale jsou i další záludnosti. „Nesmíme vytahovat ten hřebík a poraněný nesmí jíst a pít, kdyby ho operovali,“ vysvětluje Antonín Havlátko ze základní školy ve Čkyni.

Do Prachatic přijeli školáci ze Čkyně s učitelkou Janou Slepičkovou. „Já si myslím, že v současné době je moc důležité, aby děti uměly poskytnout první pomoc, aby neutekly, nezpanikařily, adekvátně pomohly v rámci svých možností,“ říká.

Čtěte také

Některá zranění vypadají opravdu autenticky. Působivé maskování vytvořila dobrovolnice Petra Jurnečková. „Jde o to, aby to děti nepřekvapilo, když se to reálně stane. Když si budeme říkat, že rána krvácí, ale děti tu krev neuvidí, může je to potom zaskočit a ošetření pro ně bude mnohem náročnější. Potřebujeme se přiblížit co nejvíc realitě, aby děti byly připravené poskytnout první pomoc,“ vysvětluje.

Pětičlenné týmy z prvního i druhého stupně musí na pěti stanovištích řešit různé situace. „V každé kategorii děti soutěží v obvazování a transportu zraněného. Zbývající stanoviště jsou zaměřená na první pomoc a děti ošetřují figuranty s pomocí improvizovaného materiálu, nebo standardního zdravotnického,“ uvádí Zuzana Pelikánová, ředitelka oblastního spolku Českého červeného kříže.

Na místě mají svůj stánek také prachatičtí hasiči. „Pro děti máme připraveno poznávání hasičských přístrojů a takzvané evakuační zavazadlo. To jsou věci, které je dobré znát, kdyby se něco stalo,“ říká ředitel sboru Milan Raba. Tým, který soutěž mladých zdravotníků vyhraje, postupuje do krajského kola.

Spustit audio

Související