Hráz za 64 milionů ochrání před vodou několik desítek domů ve Staré Hlíně

22. červen 2018 07:01

Protipovodňová hráz podél řeky Lužnice vzniká v obci Stará Hlína na Třeboňsku. Stát bude 64 milionů korun a ochrání desítky domů. Jde o největší letošní investici Státního pozemkového úřadu.

Hráz vzniká jako součást rozsáhlých protipovodňových opatření po ničivých povodních v roce 2002. Tehdy Starou Hlínu zaplavila nejen voda z řeky Lužnice, ale i z nedalekého rybníka Rožmberk.

„Já jsem těch velkých vod za svůj život zažil řadu. Nejhorší to bylo pochopitelně v roce 2002, to byla taková shoda náhod, že se to všechno dalo dohromady. Bylo to kruté, velká voda tady byla přibližně deset dní, potom postupně opadala a začali jsme se vracet do svých domovů,“ vzpomíná pan Hrubý, který ve Staré Hlíně bydlí šedesát let.

Razantní opatření pro něj má smysl, protože od jeho domu je řeka na dohled. „My jsme jedna z nejnižších chalup v téhle spodní části. Vodu jsme tu měli ve výšce přibližně dva metry a deset centimetrů,“ dodává.

Protipovodňová hráz se začala stavět na začátku roku, hotová má být v listopadu. Bude dlouhá 1,3 kilometru. „Hráz je dimenzovaná na stoletou vodu, ale je tam ještě přidáno třicet centimetrů, takže ochrání před povodní, jaká tu byla v roce 2002. Tehdy bylo zavodněno kolem třiceti objektů, včetně fotbalového hřiště,“ uvádí Vladislav Paxa z Pozemkového úřadu Jindřichův Hradec.

Plán protipovodňové hráze ve Staré Hlíně. Bude 1,3 kilometru dlouhá a dva metry vysoká

Kolem stavby vede cyklisty oblíbená trasa z rybníka Rožmberk. Ta se také upravujeme. „Také financujeme tuhle cestu, dohodli jsme se s dodavatelem, že předání stavby by mělo být do konce června. Neomezíme přístup cyklistům a budou tu moci jezdit po krásné nové cestě, která bude lemována stromy,“ říká Vladimír Paxa.

Ráz krajiny by neměla narušit ani dva metry vysoká protipovodňová hráz, která bude porostlá trávou.

autor: pfr
Spustit audio

Související