Hrad Skála na jižním Plzeňsku se může pochlubit několika unikáty. Včetně svého českého jména

9. únor 2023

Romanticky vyhlížející zříceninu hradu Skála najdete jen několik kilometrů od Přeštic na jižním Plzeňsku. Hrad byl postaven ve 13. století a pro okolní vsi znamenal určitou ochranu. Ve skutečnosti se jednalo o dvojhrad, který byl rozdělen na takzvaný Dolní a Horní hrad. Dnes z něj zbyly už jen ruiny. Přesto má na svém kontě několik unikátů.

Známým rodem zde byli Švihovští z Rýzmberka, původně ze Skály, kteří tu ve 13. století hrad postavili. „Teprve později vznikly jejich známější hrady, jako je Švihov nebo Rabí. Hrad Skála vzkvétal až do 16. století, kdy se Švihovští přesunuli na svá pohodlnější sídla a stavba tak zůstala opuštěna. Hrad potom už jen chátral a rozpadal se,“ popisuje dějiny hradu Michal Tejček z Domu historie Přešticka.

Stavba byla v mnoha ohledech unikátní a má i několik prvenství. „Hrad Skála je jeden z mála takzvaných dvojhradů, tedy hradů, které mají dvě hradní jádra. Další podobný dvojhrad bychom našli až v jižních Čechách, téměř na hranici s Vysočinou, a to je hrad Choustník. Dalším unikátem je to, že při dobývání hradu v roce 1399 je tady poprvé písemně zmíněno použití palné zbraně v Čechách. Konkrétně se jednalo o obléhací dělo, takzvanou bombardu,“ vyjmenovává zajímavosti Michal Tejček.

Tím ale výčet unikátů nekončí. „Při třetím obléhání Skály v roce 1413 tady pod hradem velitel obléhatelů Jan Hájek z Hodětína vydal vůbec první známý český vojenský zákoník,“ dodává muzejník. Ani název hradu není tak docela obvyklý, protože v minulosti bylo v módě pojmenovávat i české hrady německy, tedy s koncovkami stein, berg či burg. Hrad Skála měl ale po celou dobu své existence stále český název, a to dokonce i v latinských a německých pramenech.

Kromě krásné okolní přírody se můžete vydat také na nedaleký zámek Červené Poříčí, popřípadě ještě o pár kilometrů dál, kde stojí jedinečný vodní hrad Švihov. Sem se ale vyplatí udělat si výlet až v době sezóny, abyste památky nemuseli obdivovat pouze zvenčí. Na hrad Skála se naproti tomu můžete vypravit kdykoliv budete mít čas a chuť.

Spustit audio