Hrabanka je zemina nepostradatelná pro les. Jejím odvozem poškozujete lesní ekosystém

2. únor 2021

Zejména v souvislosti s pěstováním borůvek se mnoho lidí chlubí, jak vyzráli nad nutností kupovat rašelinu. Vykoumali to jednoduše – nahrabou si hrabanku. Svým jednáním ale poškozují lesní ekosystém.

Hrabanka, jinými slovy jehličnatka, je druh zeminy, která se kdysi v zahradnictví používala jako přísada do substrátů, nebo někdy jako hlavní složka pro pěstování speciálních typů rostlin.

„Hrabanka tvoří velmi mělkou vrstvu půdy, která se nachází na povrchu země a díky tomu vlastně funguje les. Tam klíčí různé byliny, tam funguje mech, z této půdy čerpají kořeny stromů nějaké živiny i hodně vzduchu a poškození této vrstvy může mít fatální následky pro les. Ona se obnovuje velmi pomalu. To co my vnímáme jako deset centimetrů hrabanky, tak to je hmota, která ve skutečnosti vzniká i stovky let,“ vysvětluje zahradník Pavel Chlouba.

Ačkoliv se při toulkách lesem zdá, že hrabanky je všude hodně, není to celkem tak. Její vrstva nebývá v lesích nijak velká. Vzniká a obnovuje se dlouho a je pro fungování lesního systému naprosto nezbytná. Les je bez této vrchní vrstvy půdy absolutně zranitelný a přestává být vlastně lesem. Proto se nesmí z lesa brát, natož odvážet ve valnících či v přívěsných vozících.

Spustit audio