Houpací kůň u Tří lvů – tentokrát s kapelami Tranzan, Ateliér a Spolektiv

26. říjen 2015

Houpací kůň se už pošesté rozhoupá u Tří lvů. Ve středu 4. listopadu se ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice představí úspěšná písničkářská seskupení mladé až střední generace z přehlídky Houpací kůň, která byla v červnu součástí festivalu Okolo Třeboně.

Letošní přehlídce předcházel rozsáhlý a precizní výběr odborníků. Do studiového sálu rozhlasu si nyní můžete přijít poslechnout vítěze diváckého hlasování - skupinu Tranzan. Formace Ateliér, která pochází také z Brna, se zase nejvíce líbila odborné porotě. Oba soubory pak doplní zástupce jižních Čech, stříbrný Spolektiv.

„Tranzan je české hudební sdružení s environmentálním přesahem. Zkušení hudebníci, kteří mají za sebou působení v kapelách Javory, Fru Fru nebo Model Bazaar, se rozhodli svojí tvorbou podpořit zajímavé lidské projekty, jako jsou láska k přírodě, tolerance, kompostování, matriarchát, vlastenectví nebo třeba cyklojízda.“

Tak sami sebe charakterizují členové kapely Tranzan, jejíž působiště je rozprostřeno po ose Brno, Neslovice, Klobouky a Třebíč. Tranzan v současnosti natáčí debutové album a každá píseň se prý zaznamenává v jiném prostoru se specifickým zvukem a atmosférou. Zpěvák a kytarista Radek Malý a jeho kolegové si dávají záležet i na videoverzích vlastních osobitých písniček.

Ateliér to je název další nadějné studentské kapely z Brna, jejíž nejvýraznější tváří je zpívající kytarista, teprve devatenáctiletý Matěj Štrunc, syn Katky a Dalibora Štruncových, vedoucí dvojice známého souboru Cimbal Classic. Ateliér první veřejné vystoupení absolvoval na svatého Václava roku 2014, ale už si během krátké doby dokázal vytvořit repertoár vycházející z příjemného, svěžího písničkářského rocku.

Celý večer otevře kapela s nejdelší a nejbohatší historií ze všech účastníků - znovuzrozený Spolektiv. Tento soubor, který vznikl na českobudějovické vysokoškolské půdě již na sklonku 80. let a který zaujal před dvaceti roky folkovou obec vydařeným albem „… A ticho v sobě“, předloni pod vedením Jardy Hnízdila obnovil činnost, nalezl novou energii a postavil velmi kvalitní repertoár plný pozoruhodných novinek.

Večerem bude jako v minulých letech provázet znalec tohoto žánru, sám aktivní muzikant Václav Koblenc, redaktor Deníku.

Koncert začíná v 19 hodin. Vstup je volný. Místenky je možné vyzvednout od 18 hodin na recepci Českého rozhlasu České Budějovice, U Tří lvů 1.

Fotogalerie a video z koncertu: OBRAZEM: Vítězové přehlídky Houpací kůň dorazili do budějovického rozhlasu

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.