Houbový park v jihočeské Roseči nabízí nejen poznávání hub, ale i řadu zážitků

8. červen 2018
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Roseč, malá vesnička na Jindřichohradecku na jihu Čech, má jen něco přes dvě stě obyvatel. V sezóně se ale přes den počet lidí v obci zvyšuje na dvojnásobek. Do Roseče totiž během léta míří řada rodin s malými dětmi na návštěvu Houbového parku. Ten ovšem zdaleka nepředstavuje jenom houby.


To vezmete botanickou zahradu, dětské hřiště, pohádkový mini svět, dinopark, muzeum zkamenělin a model sluneční soustavy, přidáte něco hub a všechno to zamícháte. Hotovou směsí pak zalijete jihočeský statek. Zhruba tak by mohl znít kuchařský recept na Houbový park v Roseči. Fantastická a hravá zahrada se vzpírá jakémukoliv jednoduchému popisu.

V roce 2006 koupil česko-nizozemský pár Bohunka a Bert Blaasovi v Roseči statek a na jeho zahradě začal budovat interaktivní zážitkový park pro malé děti. Po dvou letech se pak otevřel prvním návštěvníkům. To už byla do Roseče mimo jiné přestěhovaná i impozantní sbírka zkamenělin Bertových rodičů, která se stala součástí expozice.

A protože houby, které měly být hlavním motivem celého areálu, nerostou na povel, zaplnily pozemek rostliny a různé atrakce na pohádková témata. Později samozřejmě došlo i na houby, ovšem z keramiky či různých modelovacích hmot.

Tenhle trpasličí stegosaurus sedí na vejcích

Houbový park manželé Blaasovi budují a vylepšují vlastně neustále. V současnosti nechybí ani zastřešená herna v bývalé stodole nebo naopak chodníčky pod širým nebem, po kterých se smí chodit pouze naboso.

Před parkem se nachází pohodlné parkoviště pro návštěvníky, hotové je i sociální zázemí. Pro veřejnost je Houbový park v Roseči otevřen během prázdnin každý den, jindy jen o víkendech. Aktuální návštěvní dobu je dobré si ověřit na webových stránkách parku.

autor: Filip Černý
Spustit audio