Houbové choroby ničí ovocné stromy a keře. Řešením jsou rezistentní odrůdy

5. říjen 2019

V říjnu mají zahrádkáři pohotovost. Je doba sázení stromů a keřů. Podle zahradníka Ladislava Kubelky je lepší vysazovat plodiny teď na podzim. Kvůli oteplování se totiž na jaře vysázené rostliny hůř ujímají.

Dalším problémem jsou různé choroby, které ničí ovoce. I to má své řešení, jak jsme zjistili v zahradnictví ve Svinčanech na Pardubicku.

Rezistentní odrůdy vinné révy a angreštu

Předseda zahrádkářů Svinčany Ladislav Kubelka nám ukázal své hrozny vína, které jsou letos opravdu vynikající. Zvolil rezistentní odrůdu, která se nemusí stříkat proti houbovým chorobám. Podle Ladislava Kubelky je o rezistentní odrůdy stále větší zájem. A to nejen u vinné révy, ale také u angreštů. Lidem se už nechce na ovocné stromy a keře stříkat chemii.

Letošní úroda vinné révy je vynikající

Zahrádkáři se také poptávají po rezistentních odrůdách angreštů, které v posledních letech decimuje houbová choroba americký padlí. Ta se podle Ladislava Kubelky rozmáhá na většině starších odrůd. Reznou jim listy, plody jsou strupaté a celkově stromek nebo keř slábne. Jsou dvě řešení. Můžeme pravidelně používat postřik proti této chorobě nebo si pořídit rezistentní odrůdu.

„I tady se vyplatí hledat ty novější rezistentní odrůdy. Ty první ještě nebyly tak chutné. Byli to takoví gumoví hopíci. Dnes už jsou na trhu chuťově vynikající odrůdy,“ vysvětluje Ladislav Kubelka.

Místo hrušně jabkohrušeň

Zahrádkáři v posledních letech omezují pěstování hrušní kvůli rzi hrušňové. Je to mikroskopická houba, která se šíří vzduchem. Zimním hostitelem jsou jalovce, nikoliv túje, jak si někteří lidé stále myslí. V době před rozkvětem se z jalovců začínají šířit vzduchem spory této houby a lepí se na rašící listy hrušní. I v tomto případě může hrušeň zachránit jedině včasný a pravidelný postřik houbomornými přípravky, což vzhledem k velikosti stromu často není možné.

Předseda zahrádkářů Svinčany Ladislav Kubelka

Někteří zahrádkáři proto volí raději jinou cestu a přecházejí na pěstování asijské hrušně neboli nashi. Lidé této hrušni přezdívají také jabkohruška, protože vypadá jako kříženec jablka s hruškou. Ale kříženec to není. Má sladké plody a netrpí rzí hrušňovou.

Velkým problémem je šarka na švestkách

„Onemocnění šarka je pro švestku fatální, protože neexistuje ani žádný postřik, který by zabral. Švestce napadené šarkou prostě není pomoci,“ říká zahradník Ladislav Kubelka.

Ale i v tomto případě už existují rezistentní odrůdy švestek, například Jojo. Je to rezistentní, samosprašná odrůda pološvestky, která se hodí pro výsadbu do teplejších poloh.

autor: jsl
Spustit audio