Hospody jen do 20:00 a zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Začínají platit přísnější pravidla pro restaurace a trhy

9. prosinec 2020

Pro české restaurace, bary a další stravovací zařízení začínají od středy platit nová pravidla. Podle nařízení vlády musí uzavřít už ve 20.00 hodin. To znamená o dvě hodiny dřív než během několika posledních dnů, kdy do nich znovu mohli přijít hosté. Omezení se ale netýká rozvozu jídla. Vláda zpřísněním reagovala na podle ní častá porušování protiepidemických opatření v této oblasti.

Kabinet novým opatřením reagoval na zhoršení epidemické situace a růst indexu rizika v protiepidemickém systému PES. Ministr průmyslu a obchodu za hnutí ANO Karel Havlíček tvrdí, že se v restauracích nebo klubech dostatečně nedodržují hygienická pravidla. „Nemáme přesné počty, ale bylo to patrné. Bylo zřejmé to, že tam, kde lidé sedí po té osmé nebo deváté hodině a konzumuje se alkohol, tak to vzbuzuje větší sociální kontakt a bohužel to nekončilo úplně dobře. Takže to, že jsou restaurace v tomhle toxičtější, není nejmenší pochyb.“

Vláda také znovu zakázala konzumaci alkoholu na veřejnosti. Stánkaři na trzích nesmí prodávat ani občerstvení. Restaurace si můžou ponechat výdejní okénka, musí je ale uzavřít už ve 20.00 hodin. Nadále platí, že personál může v podnicích obsluhovat jen usazené hosty a u jednoho stolu smí sedět maximálně čtyři lidé. Kapacita podniků může být naplněna maximálně na 50 procent. Na dodržování opatření budou průběžně dohlížet policisté a strážníci.

Řada provozovatelů s novým nařízením nesouhlasí a tvrdí, že pro ně další omezení provozní doby bude už likvidační. Podle některých navíc restaurace nejsou z hlediska šíření viru nebezpečnější než třeba obchodní centra nebo školy. Několik restaurací tak zvažuje, že otevírací dobu do 20.00 hodin nedodrží. Podle Asociace hotelů a restaurací je změna pravidel diskriminační, protože dopadá jen na jedno odvětví. „Po pěti dnech, kdy se dohodnul nějaký systém, který tu byl zaveden, se ten systém opět boří a mění. Pouze podnikatelé v restauracích dostávají jiné podmínky. To je jednoznačně diskriminace,“ říká její prezident Václav Stárek.

autoři: Adéla Paruchová , jp
Spustit audio