Hospodářská krize by mohla na jihu Čech zmrazit asi 25 dopravních staveb, pomohla ale českobudějovickému sídlišti Máj

21. květen 2009

Pětadvacet dopravních staveb na jihu Čech je v ohrožení. Kvůli nedostatku peněz se asi nebudou stavět důležité tepny jako je dálnice mířící z Prahy k přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti ani propojení okruhů v Českých Budějovicích.

Zakonzervování podle ministra dopravy Gustáva Slamečky hrozí i dalším zhruba 300 silničních projektů v celé republice. Příští rok totiž může ve Státním fondu dopravní infrastruktury chybět přes 50 miliard korun.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola považuje plán na zmrazení staveb za šokující. Říká, že zakonzervovat v době ekonomické krize pro rozvoj regionu tak důležité investiční projekty znamená zakonzervovat region v krizi.

Už teď hlásí stavení firmy méně zakázek. Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš to považuje za alarmující. Za propadem podle něj stojí právě i pokles počtu veřejných zakázek v dopravních stavbách, kde teď prý chybí více než 20 miliard korun. "Víme, že se projekty pozastavují. Nejhorší je, že se posouvá a zastavuje příprava staveb. V letošním roce se žádná z velkých dopravně-infrastrukturních investic nezahájila. Samozřejmě víme, co dopravní infrastruktura znamená nejen z pohledu zaměstnanosti, ale i z pohledu spotřeby ekonomiky státu. Je to opravdu varující," upozornil Václav Matyáš.

Současná hospodářská krize může ovlivnit nejen výstavbu silnic a dálnic na území Jihočeského kraje. Šetřit také musí jihočeská města a obce. Českobudějovická radnice i nadále pokračuje v hledání způsobu, jak ušetřit 160 milionů korun. Zhruba o tuto částku se letos městu kvůli hospodářské krizi sníží daňové příjmy.

Při sestavování rozpočtu pro rok 2009 totiž město nepočítalo s recesí domácí ekonomiky a následným poklesem HDP o 2 procenta. Město šetří především na běžných výdajích na celkový provoz města. Například dodatky ke smlouvám s dopravním podnikem a společností Lesy a rybníky České Budějovice by měly přinést úsporu 7,5 milionu korun. Definitivní návrh na celkové rozpočtové opatření bude zastupitelstvo města projednávat na svém jednání 28. května.

Hospodářská krize naopak pomůže českobudějovickému sídlišti Máj. Tím, že se oslabil kurz koruny, se dotace na Integrovaný plán rozvoje města sídliště Máj ve výši 6 miliónů eur navýšila o 15 miliónů korun. Městské zastupitelstvo bude proto tento projekt aktualizovat.

Jak budou tyto peníze navíc konkrétně využity, Českému rozhlasu řekla náměstkyně primátora Ivana Popelová: "Poměr zůstává stejný, 45 procent prostředků půjde na úpravy bytových domů a 55 procent na úpravy venkovních prostorů. Uvažovalo se o řešení nejnutnějších věcí, takže si můžeme dovolit projekt řešit v celkovém rozsahu a budeme si moci dovolit i kvalitnější materiály."

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , Michaela Vrácovská
Spustit audio