O pořadu Hosana

Náboženský týdeník Hosana – magazín pro věřící a o věřících. Představuje církevní a charitativní akce, nabízí rozhovory s osobnostmi, přibližuje lidové a církevní tradice, seznamuje s příběhy světců. Poslouchejte vždy v neděli po půl druhé odpoledne.

Hosana je programově otevřený, pluralitní, ekumenický, náboženský týdeník, který sleduje religiózní život v celém regionu. Jeho existence vychází z Kodexu Českého rozhlasu, především článku 17, který stanovuje pravidla pro náboženská témata ve vysílání.

Rubriky:
• Závěrečné slovo – V roce 2012 zamyšlení připravují: Tomáš Cyril Havel, šéfredaktor dětského katolického časopisu Duha a generální představený Kongregace bratří Nejsvětější Svátosti (petrinů); Světla Jarošová, studentka českobudějovické Teologické fakulty JU, Irena Duchoňová, teoložka z Českých Budějovic; Richard F. Vlasák, publicista, evangelický teolog a nově i kurátor Husitského muzea v Táboře.
• Regionální církevní dějiny – V roce 2007 se nabídl Martin Weis, vedoucí katedry dějin na Teologické fakultě Jihočeské univerzity, že bude jednou měsíčně připravovat pro Hosanu rubriku o církevních dějinách. Poslední vydání náboženského magazínu v měsíci tak z velké části začalo patřit povídání o náboženské historii. Po roce vystřídal Martina Weise Vladimír Horpeniak z kašperskohorského Muzea Šumavy, dále se v rubrice objevila Helena Stejskalová z Jihočeského muzea, Aleš Stejskal z českokrumlovského archivu, historik Rudolf Svoboda z Teologické fakulty Jihočeské univerzity. V letošním roce je rubrika zaměřena na dějiny husitství a připravuje ji Jakub Smrčka, ředitel Husitského muzea v Táboře, který je rovněž jáhen starokatolické církve.
• Náboženské zprávy
– Ke každému vydání Hosany patří neodmyslitelně i zprávy. Ty mají nejen regionální, ale i celostátní a světový rozměr. Na závěr zpráv bývají zpravidla zařazovány i avíza na důležité náboženské akce a události v našem kraji.
• Soutěž o knihu – V roce 2006 se v Hosaně začaly pravidelně objevovat jednou za měsíc soutěže o náboženské knihy. Jednalo se z velké části především o knihy z produkce nakladatelství jako je CDK Brno nebo Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří. Od roku 2008 soutěže nemají pravidelně stanovený čas a objevují se ve vysílání méně často.

Připravuje: Filip Černý

Historie pořadu:
Magazín Hosana se na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice vysílá od roku 2001. U jeho zrodu stála tehdejší ředitelka studia Marie Šotolová, která ho připravovala především ve spolupráci s internetovým křesťanským serverem Christnet. V roce 2002 ho autorsky převzal redaktor Filip Černý. Desetiminutová stopáž týdeníku byla v roce 2003 prodloužena na půlhodinu, aby se od roku 2004 ustálila na dosavadních 25 minutách. Před několika lety také byla kompletně změněna zvuková grafika magazínu.

Samo slovo "hosana" pochází z hebrejštiny a znamená něco jako "spas" nebo "zachraň" či také "sláva". S termínem "hosana" se setkáme jak ve Starém, tak Novém zákoně. Název magazínu tedy odkazuje k židovsko-křesťanskému náboženskému dědictví. Postupem času se ale ukázalo, že týdeník je jedinou platformou, která má možnost kultivovaně zprostředkovávat co nejširší regionální náboženské informace. Proto se občas v magazínu objevují zprávy a reportáže i z prostředí méně tradičních náboženských společností, které stojí na pomezí křesťanství či mimo něj. Během let se tak mluvilo o mormonech, víře baháí, antroposofii apod. Nicméně většina informací pochází z prostředí katolické církve. To proto, že katolicismus má dominantní postavení na náboženské scéně na jihu Čech a váže se k němu nejvíce aktivit.

Odvysílané pořady si můžete poslechnout v iRadiu.

Své dotazy, náměty a připomínky pište na adresu Filip.Cerny@cb.rozhlas.cz nebo telefonujte na číslo 386 797 211.

Tento pořad se již nevysílá

Další pořady

  • My a oni

    Pořad, který formou rozhovorů a reportáží poskytuje obraz soužití cizinců s Čechy.

  • Folková pohlazení

    Hudební pořad o "hodné" muzice, který připravuje známý pardubický folkař a lídr skupiny Marien Víťa Troníček.

  • Česká dvanáctka

    Hitparáda nových českých písniček populární hudby.

  • Návraty do minulosti

    Vojta Kotek připomíná významné osobnosti, události, objevy, vynálezy, technické novinky a stavby, které se pojí s naší historií.