Horská služba na Šumavě s profesionály nevystačí, musí jí pomáhat dobrovolníci

19. prosinec 2017

Zlomeniny a pohmožděniny, srdeční příhody, ale třeba i pátrání po ztracených lidech. To je jen malý výčet případů, které každou zimu řeší Horská služba Šumava. Je téměř jisté, že stejné to bude i letos.

V některých šumavských areálech už se lyžuje, a i když tady zatím není extrémní návštěvnost, horská služba už funguje naplno. „Jsou obsazeny služby ve velkých sportovních střediscích, jako je Špičák, Zadov a Kramolín, máme služby i na stanicích ve volném terénu. Celá oblast je pokrytá,“ potvrzuje náčelník Michal Janďura.

Na zimní provoz je kompletně připravená i technika. Letos dostali záchranáři dvě nové terénní čtyřkolky na Špičák a Kramolín, na Zadově transportní vůz a stejný ještě poputuje na Špičák.

Celkem mají na Šumavě devět speciálně vybavených vozů. „Jsou tam prostředky pro transport z nepřístupného terénu i zdravotnické vybavení, už několik let je standardem automatický externí defibrilátor,“ popisuje Michal Janďura.

Horská služba na Šumavě zasahuje na rozloze 1100 kilometrů čtverečních a výrazně jí pomáhají dobrovolní členové. Tím se ale rozhodně nemůže stát každý zájemce. „Musí splnit plno odborných věcí, mít dobrou fyzickou kondici a být zdatným lyžařem. Zájemci mnohdy končí pro nesplnění fyzických prověrek nebo prověrek lyžování. Chceme kvalitní kádr, takže si vybíráme,“ připomíná náčelník.

Dobrovolný člen musí nejprve absolvovat povinný kurz, pak navštěvuje další kurzy a školení. Pravidelně jej také čekají fyzické a zdravotnické prověrky. „Má stanovené penzum služeb a jedinou odměnou je stravné a předepsané standartní vybavení. To je všechno, co dobrovolný člen za službu dostává,“ doplňuje Michal Janďura.

V zimě na Šumavě pracuje 13 profesionálních a 25 dobrovolných členů horské služby.

autor: en
Spustit audio