Hornorakouský Kremsmünster rozkvetl květinami. Začala tu zemská zahradní výstava

Statisíce návštěvníků očekávají v hornorakouském Kremsmünsteru na zemské zahradní výstavě. Výstavy mají více než padesátiletou tradici a pro města je prestižní záležitost být jejich součástí. V Kremsmünsteru květinové zahrady propojí na 177 dní zámek, město a klášter.

Na zahájení zemské zahradní výstavy zpívalo dialektem asi 500 hostů hornorakouskou hymnu Hoamatland. Už samotný začátek a davy návštěvníků v prvních dnech naznačily, jak velkou událostí je zemská výstava pro město ležící v úpatí Alp.

Poprvé jí jako hejtman otevřel Thomas Stelzer, který nastoupil do funkce 6. dubna. „Zemské zahradní výstavy jsou v Horním Rakousku naším vývěsním štítem, představují naši přírodu, její rozmanitost, pestrost. Lidé se setkají, mají společné zážitky právě z oblasti přírody i kultury,“ řekl.

Výstavu organizátoři připravovali několik let dopředu. Některé druhy rostlin museli nechat vysázet s velkým předstihem. „Jako první jsme sázeli keře, které potřebují delší periodu na růst. Ty první jsme sázeli už před dvěma lety, před rokem jsme sázeli trvalky a na podzim devadesát tisíc cibulek a v březnu fialky a další jarní květiny,“ vysvětlila krajinná architekta Magdalena Winkelhorst.

Akce láká mnoho návštěvníků. Například starší dáma se svým mužem a vnoučaty si prochází výstavu podruhé. Podle svých slov je nadšená a hrdá na město i na výstavu, protože si myslí, že rozkvete nejenom květinami, ale že výstava pomůže rozkvětu celého města.

Teresa, která bydlí ve středním Rakousku, přijela se svými přáteli. Dojímá a překvapuje jí stavba kláštera, opravená oranžerie s exotickými květinami a je přesvědčená, že se vrátí, protože chce vidět všechny fáze výstavy. Při první návštěvě se jí líbily jarní cibuloviny a fialky.

Zemská zahradní výstava v hornorakouském Kremsmünsteru

Podle zástupkyně hornorakouské turistické centrály Jitky Zikmundové jsou zemské výstavy pro regionem impulsem a zároveň investicí. „Jsou impulsem k tomu, aby se to místo snažilo být zajímavým, nabídlo veřejnosti něco nového. A zpravidla pokud se koná zemská výstava, investuje se do oprav, rekonstrukcí, nových zařízení,“ dodala.

Rozpočet výstavy Kremsmünsteru je deset milionů Eur. Pořadatelé očekávají minimálně čtvrt milionu návštěvníků.

autor: pfr
Spustit audio